Νύχτα αγωνίας υπό των φόβο των αναζωπυρώσεων στη Βούλα

Σύμφωνα με τους Πυροσβέστες που επιχειρούν στα σημεία το στοίχημα είναι τα πύρινα μέτωπα να έχουν περιοριστεί κατά την διάρκεια της νύχτας.

Δύσκολη νύχτα για τα Νότια Προάστια με τους κατοίκους σε Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη να ξενυχτούν με τον φόβο των αναζωπυρώσεων στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή σήμερα το μεσημέρι.

Η πυρκαγιά μαίνεται στα σύνορα της Βάρης της στο ύψος του κοιμητηρίου ενώ πολύ καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Βούλα.

Σύμφωνα με τους Πυροσβέστες που επιχειρούν στα σημεία το στοίχημα είναι τα πύρινα μέτωπα να έχουν περιοριστεί κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής τόσο με οχήματα όσο και με πεζοπόρα θα παραμέινουν στην περιοχή και μαζί με εθελοντές που έχουν σπέυσει στο σημείο θα δώσουν ολονύχτια μάχη με το πύρινο μέτωπο.

Η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη με την πάροδο των ωρών από αργά το απόγευμα εντούτοις αυτό που προβληματίζει την Πυροσβεστική είναι ο άνεμος που όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, πυροσβέστης, που επιχειρεί στην περιοχή στο Skai.gr, κάνει κύκλους δηλαδή δεν είναι προς μια μόνο κατεύθυνση αλλά αλλάζει συνεχώς πορεία.

"Το παραπάνω σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρχουν αναζωπυρώσεις", εκτιμά.

Σε κάθε περίπτωση, αναζωπυρώσεις που είχαν προκύψει έως νωρίς το βράδυ ήταν σε μικροεστίες οι οποίες και κατασβέστηκαν άμεσα.

Αναλυτικότερα, σε λόφο πάνω από το κοιμητήριο στα σύνορα Βούλα - Βάρη υπήρξε μια αναζωπύρωση και εκει δίνουν «μάχη» οι πυροσβέστες να την περιορίσουν.

Το ΕΚΑΒ έχει στείλει επιπρόσθετα ασθενοφόρα για τυχόν βοήθεια προς τους κατοίκους οι οποίοι δεν θα πάνε στα σπίτια τους λόγω του φόβου των αναζωπυρώσεων .

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπάρχουν παράλληλα και σε όλους τους δρόμους.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα.

Η φωτιά ,σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές σε 10-15 σπίτια με 2-3 εξ αυτών να έχουν καεί ολοσχερώς. Η επίσημη καταγραφή όμως δεν έχει γίνει ακόμα.

Επιπλέον στο σημείο βρίσκονται και 150 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με 50 οχήματα ,ενώ απεγκλώβισαν τουλάχιστον 19 άτομα αλλά και 2 κατοικίδια ζώα. 

Η εικόνα από Χέρωμα και Δίλοφο

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς προς Χέρωμα και Δίλοφο δείχνουν να περιορίζονται καθώς έχουν πέσει οι άνεμοι, ανέφερε πάντως μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε εκκένωση των περιοχών Νέα Κάλυμνος , Εξοχή , Δίλοφο Βάρης -  τα βλάχικα δηλαδή - και  Χέρωμα Βάρης.  

Προληπτικά ζητήθηκε ακόμη η εκκένωση ενός γηροκομείου, αλλά και των παιδικών χωριών SOS.

Ο κ. Κωνσταντέλλος ζήτησε από τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, ν' ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Στο Πανόραμα Βούλας οι φλόγες πέρασαν απο τις αυλές σπιτιών ενώ ζημιές έχουν επίσης υποστεί δύο με τρία αυτοκινητα και τρεις με τέσσερις μοτοσυκλέτες.

Το Πανόραμα εκκενώθηκε από νωρίς το απόγευμα με μήνυμα από το 112.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Πουρνάρι Γλυφάδας από όπου και ξεκίνησε το μεσημέρι η πύρινη λαίλαπα από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Την εντολή ν' ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε τέλος ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους εξαιτίας της φωτιάς.

Πηγή: skai.gr