Κλείσιμο

Φωτιά στη Θάσο: Ανάλυση των πυρο-μετεωρολογικών συνθηκών για το επόμενο 24ωρο -Δείτε φωτο

Μέσα στη μέρα οι συνθήκες θα γίνονται σταδιακά ευνοϊκότερες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Σε ανάλυση των πυρο-μετεωρολογικών συνθηκών για το επόμενο 24ωρο προχώρησε η ομάδα του Meteokav λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στη Σκάλα Ποταμιάς Θάσου.

Στην αριστερή εικόνα εμφανίζεται η μέση ένταση (km/h) και η διεύθυνση του ανέμου, ενώ στη δεξιά ο δείκτης FIRE WEATHER INDEX και δείχνουν τις συνθήκες που θα επικρατήσουν προοδευτικά μέσα στη μέρα.

meteokav

Στις 06:00

meteokav

Στις 09:00

meteokav

Στις 12:00

O FIRE WEATHER INDEX είναι μια μέθοδος ποσοτικοποίησης του πόσο ευνοϊκές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως αυτές προσομοιώνονται από το ECWMF για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πιο εύκολα όταν ο αέρας είναι ξηρός και πιο γρήγορα με θυελλώδεις ανέμους. Συνεπώς, περιοχές με πολύ ξηρό αέρα και θυελλώδεις ανέμους θα έχουν υψηλές τιμές του δείκτη.

Η υψηλότερη δυνατή τιμή FWI είναι 100, που υποδηλώνει ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς. Γενικά, τιμές πάνω από 50 υποδεικνύουν πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Σημειώστε ότι αυτός ο δείκτης λαμβάνει υπόψη μόνον τις ατμοσφαιρικές μεταβλητές και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς.

Μέσα στη μέρα οι συνθήκες θα γίνονται σταδιακά ευνοϊκότερες για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ μετά τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των συνθηκών. Τέλος, η διεύθυνση του ανέμου μπορεί να δώσει μια εικόνα ως προς την πιθανή κίνηση της φωτιάς.

meteokav

Στις 15:00

meteokav

Στις 18:00

meteokav

Στις 21:00

meteokav

Στις 00:00

Μήνυμα 112 για προληπτική εκκένωση στα Κοίνυρα

Δόθηκε εντολή εκκένωσης στα Κοίνυρα, με τους πολίτες να λαμβάνουν στα κινητά τους μήνυμα από το 112 προκειμένου να κατευθυνθούν προς τα λιμάνια.

Επιχειρούν ισχυρότατες δυνάμεις της πυροσβεστικής με 102 πυροσβέστες, 33 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σήμερα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Πέτρο Κιρκιλή.

Στην ίδια εκπομπή, ο αντιδήμαρχος Θάσου, Στράτος Πυρήνας, ανέφερε ότι η φωτιά ξέσπασε πολύ ψηλά για να οφείλεται σε λάθος.

φωτια

Πηγή: Kavalapost