«Μύριζε πετρέλαιο- Ηχούσε συναγερμός»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο

Σε κατάσταση σοκ οι διασωθέντες περιγράφουν στην κάμερα του ΣΚΑΪ τις δραματικές στιγμές που έζησαν μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Δεν λέιπουν μάλιστα οι καταγγελίες για ελλειπή μέτρα ασφαλείας μέσα στο πλοίο. 

Έχουν περάσει μόλις λίγα λεπτά από τη στιγμή που οι επιβάτες του Euroferry Olympia έχουν εγκαταλείψει το πλοίο. Άλλοι ζητούν βοήθεια και άλλοι καταγράφουν με τα κινητά τους τηλέφωνα την καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά τους. 

Τις δραματικές στιγμές περιγράφουν λίγο μετά στην κάμερα του ΣΚΑΙ. 

«Φύγαμε από την Ηγουμενίτσα 2,5 με 3 παρά τέταρτο. 3,5 η ώρα μας φώναξαν να ξυπνήσουμε γιατί καιγόταν το καράβι. Μας έβαλαν στις βάρκες, κατεβήκαμε και φύγαμε», αναφέρει στον ΣΚΑΪ ο Επαμεινώνδας Πιπέρης. 

Οι πρώτες μαρτυρίες των ανθρώπων, που έζησαν αυτές τις εφιαλτικές ώρες, συγκλονίζουν. 

«Όταν ήμασταν στο πλοίο μπορούσες να μυρίσεις το πετρέλαιο, καθώς ανέβαινες τα σκαλιά. Πήγαμε στο δωμάτιο και μετά άκουσα το χτύπημα στη πόρτα και μετά "φωτιά,φωτιά ". Και προσπάθησαν να την κατασβήσουν  αλλά ξέρετε αυτό δεν ήταν δυνατό», περιγράφει Άγγλος επιβάτης στον ΣΚΑΪ. 

«Ήρθε ένας κύριος από το πλήρωμα και είπε ότι κάτι καίγεται και βγήκαμε όλοι έξω και μετά πήγαμε στα μέσα διάσωσης. Και μετά κάνανε την εκκένωση», σημειώνει Ιταλός επιβάτης. 

Από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση του πληρώματος ήταν άμεση. 

«Είδα τους ναυτικούς που ήταν λίγο ανήσυχοι και βγήκαν έξω και κατάλαβα ότι φρόντιζαν τις συσκευές και τις μάσκες οξυγόνου. Δεν μου άρεσε αυτό γιατί στις 2 η ώρα τη νύχτα δεν κάνουν ασκήσεις οι ναυτικοί», τονίζει ο Ιταλός επιβάτης. 

Και προσθέτει «ήχησε ο συναγερμός και πήγαμε στο χώρο συγκέντρωσης. Προετοιμαστήκαμε για να πάμε στις λέμβους και μετά ο κυβερνήτης είπε να εγκαταλείψουμε το πλοίο και να πέσουμε στο νερό». 

Ανάμεσα στους επιβάτες και μικρά παιδιά. 

«Η πρώτη σκέψη μας ήταν να πάρουμε τα παιδιά και να πάμε έξω. Και μετά σίγουρα ήμασταν φοβισμένοι και βγήκαμε έξω. Αλλά έξω όλος ο κόσμο ήταν ήρεμος , κανένας δεν φώναζε και το πλήρωμα ήταν υποδειγματικό», αναφέρει Ιταλίδα επιβάτης. 

«Είμαι σοκαρισμένη αρκετά. Βρισκόμαστε ακόμα σε τρέμουλο. Ένα πράγμα απερίγραπτο, δεν θα καταφέρουμε να ξεχάσουμε αυτό το επεισόδιο, αυτή τη τραγωδία. Ήταν ένα σοκ», προσθέτει. 

Αποκαλυπτικές είναι και οι μαρτυρίες για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πλοίο. 

«Το χειρότερο είναι ότι στα γκαράζ τα αυτοκίνητα είναι κολλημένα το ένα με το άλλο. Δεν έχουν δίοδο διαφυγής. "Βγες από το παράθυρο" μας έλεγαν», σημειώνουν.  

Μετάξύ των επιβατών και ένας που έζησε ακριβώς τον ίδιο εφιάλτη το 2014, στο Norman Atlantic, το οποίο έπιασε φωτιά εν πλω στις 28 Δεκεμβρίου του 2014.

«Τότε είχε κακό καιρό. Σήμερα είχε καλό καιρό και ήταν συντονισμένο το πλήρωμα», αναφέρει ο οδηγός που βρισκόταν και στο Norman Atlantic, Επαμεινώνδας Πιπερίδης. 

Τότε , στο στενό του Οτράντο, στην Αδριατική Θάλασσα, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και κάποιοι δεν βρέθηκαν ποτέ…


 

Πηγή: skai.gr