Κλείσιμο

Φωτιά - Εύβοια: Φτάνουν στη θάλασσα οι φλόγες στα Βασιλικά

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια ενώ, αυτή την ώρα, φτάνει στη θάλασσα στον οικισμό των Βασιλικών. Οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη, αν όχι να σβήσουν, να οριοθετήσουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα.

Σκάφη του λιμενικού, καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των κατοίκων των Βασιλικών και, μέχρι τώρα, έχουν γίνει 631 απεγκλωβισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να δυναμώσουν αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μάχη με τις φλόγες ακόμα δυσκολότερη.

Στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, πέρασε το «μακρύ ρέμα», περιοχή όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να την σταματήσουν, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες.

«Απελπιστική» χαρακτήριζε νωρίτερα την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοτζιάς που μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ σημειώνει πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού κ. Άγγελο Μισιρλή που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προηγούμενες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας με αντιπυρικές ζώνες. Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέστρεψε όλα….».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Β. Εύβοια αυτή την στιγμή επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου ενώ στην περιοχή άρχισε να λειτουργεί από σήμερα το πρωί και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και ιδιωτών για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων πολιτών από παραλίες της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Συνολικά, σύμφωνα με το ΛΣ, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 631 πολίτες, από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ- ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ 59 Χ/Θ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 63,5 Χ/Θ.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr