Εύβοια: Απατεώνες προσπαθούν να γεμίσουν την αγορά με πλαστά χαρτονομίσματα

Οι επιτήδειοι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι της τράπεζας και στέλνουν μαζικά email περί επικείμενου παγώματος του λογαριασμού.

Νέα «κομπίνα» φαίνεται πως έχουν στήσει απατεώνες στην Εύβοια, που προσπαθούν να γεμίσουν την αγορά με πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Οι νεαροί απατεώνες έκαναν την εμφάνισή τους τη Μεγάλη Πέμπτη στη Χαλκίδα και επιχείρησαν να εξαπατήσουν καφετέρια στην περιοχή της Ξηρόβρυσης, ωστόσο η υπάλληλος που τους εξυπηρέτησε αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για πλαστό χαρτονόμισμα και ειδοποίησε άμεσα το σωματείο καταστηματαρχών εστίασης-αναψυχής και ψυχαγωγίας «Ξένιος Ζευς» προκειμένου το περιστατικό να καταγγελθεί στις αρχές.

Την ώρα που στην Εύβοια πονοκέφαλο για επιχειρήσεις και ιδιώτες αποτελούν ηλεκτρονικές απάτες που σκοπό έχουν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες και επαγγελματίες, οι καταστηματάρχες φαίνεται πως έχουν έναν ακόμα «μπελά», καθώς αποτελούν τον βασικό στόχο των απατεώνων που ονειρεύτηκαν μία αγορά γεμάτη πλαστά χαρτονομίσματα.

Μάστιγα οι ηλεκτρονικές απάτες

Διαστάσεις μάστιγας έχουν πάρει τα περιστατικά απατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών με “αετονύχηδες” να απεργάζονται πλήθος τεχνασμάτων προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και διαδικτυακούς λογαριασμούς τραπέζης αποσπώντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ενδεικτικό του προαναφερθέντος φαινομένου στην Εύβοια μάλιστα, αποτελεί το πρόσφατο κόλπο με το mail από τράπεζα και την ενημέρωση για υποτιθέμενο κλείδωμα του λογαριασμού, που έλαβαν αρκετοί πολίτες τις τελευταίες ημέρες.

Οι επιτήδειοι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι της τράπεζας και στέλνουν μαζικά email περί επικείμενου παγώματος του λογαριασμού.

Την παρέμβαση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας προκάλεσαν τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά εξαπάτησης μέσω διαδικτύου σε περιοχές της Εύβοιας και όχι μόνο .

Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες μεγάλη προσοχή, ενώ σε ειδικό οδηγό αναφέρονται γενικές οδηγίες και συμβουλές προκειμένου να αποφύγετε να πέσετε θύμα ή να μπορέσετε να ξεχωρίσετε τους επιτήδειους που εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα.

Έτσι, σύμφωνα με την αστυνομία, οι πολίτες προτρέπονται να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής, σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα, τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

ΕVIMA