Ερωτηματικά στο ΥΠΑΝ για γνωμοδότηση Επιστημονικού Συμβουλίου για Κυριακές

Ερωτηματικά προκάλεσε στους κόλπους του υπουργείου Ανάπτυξης η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αναφορικά με τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Υπενθυμίζεται πως, σε σχετική έκθεσή του, το Συμβούλιο ζητά, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίσεις για την επίμαχη ρύθμιση, τονίζοντας πως υπό την παρούσα της μορφή ενδέχεται να έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος, που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό υπό συνθήκες ισότητας.

Στον απόηχο της εν λόγω γνωμοδότησης, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΑΝ σημείωσε ότι διερωτάται για το πώς είναι δυνατό το Συμβούλιο να θεωρεί ότι τίθεται θέμα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τη στιγμή που καταστήματα στην περιφέρεια της Αττικής και σε άλλες περιοχές μένουν ανοιχτά τις Κυριακές, ενώ κάποια άλλα κλείνουν.

Όπως μάλιστα κατέστησε σαφές το στέλεχος του υπουργείου, σε περίπτωση που υπάρξει επιτυχημένη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του μέτρου των Κυριακών βάσει της γνωμοδότησης του Συμβουλίου, τότε η κυβέρνηση θα επανανομοθετήσει, και τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο επτά Κυριακές το χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Δευτέρα, κατόπιν συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, προέκυψαν τρεις τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω αλλαγές δίνουν στον εκάστοτε περιφερειάρχη την αρμοδιότητα να ορίζει τις περιοχές εντός της κάθε περιφέρειας όπου θα λειτουργούν τα καταστήματα της Κυριακές, ενώ παράλληλα θα ενημερώνει το ΥΠΑΝ για τον αριθμό των Κυριακών οπότε θα επιτρέπεται η λειτουργία των μαγαζιών.

Τέλος, οι τροποποιήσεις προβλέπουν τη μόνιμη απελευθέρωση του ωραρίου και μετά τις 21:00 το βράδυ στις τουριστικές περιοχές που θα υποδεικνύονται από τον εκάστοτε περιφερειάρχη.

Κινητοποιήσεις την Τρίτη

Κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή προανήγγειλαν για αύριο, Τρίτη, στις 19:00 το απόγευμα έξω από τη Βουλή, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

«Από αύριο θα πρέπει να πείσουμε τους περιφερειάρχες να μην προχωρήσουν στις ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιάννης Ρεκλείτης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δήλωσε ότι την πρώτη Κυριακή που θα εφαρμοστεί το μέτρο, θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ