Αποσαφηνίσεις στο νομοσχέδιο για Κυριακές ζητά το Επιστημονικό Συμβούλιο

Αποσαφηνίσεις στη ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ζητεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Στις παρατηρήσεις που διατυπώνει το Συμβούλιο στην Έκθεσή του, επισημαίνει ότι η ρύθμιση με την σημερινή μορφή της μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος, που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό υπό συνθήκες ισότητας.

Τονίζει δε, ότι «χρήζει πληρέστερης κι επαρκέστερης αιτιολόγησης ο τρόπος κατά τον οποίο θεσπίζεται η δυνατότητα λειτουργίας κατά τις Κυριακές».

Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, η έκθεση επισημαίνει ότι «διαφορετική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων που εμπορεύονται όμοια ή παρεμφερή είδη δεν επιτρέπεται, εκτός αν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Το Επιστημονικό Συμβούλιο σημειώνει περαιτέρω ότι ο αριθμός των Κυριακών κατά τις οποίες θα λειτουργούν τα καταστήματα θα μπορεί να ποικίλει από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, δημιουργώντας άνιση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων. Υπογραμμίζει ακόμη ότι «εφόσον, όμως, η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική, πρέπει να ισχύει για όλες τις Περιφέρειες ο ίδιος αριθμός Κυριακών λειτουργίας τους».

Τέλος, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αποφαίνεται ότι η δυνατότητα λειτουργίας αποκλειστικώς καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. σε συγκεκριμένες Κυριακές κατ' επιλογή των αντιπεριφεριαρχών, «χρήζει πληρέστερης αιτιολόγησης, ώστε να μην εγείρονται ζητήματα άνισης μεταχείρισης φορέων που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά προϊόντων».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Δευτέρα, κατόπιν συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, προέκυψαν τρεις τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω αλλαγές δίνουν στον εκάστοτε περιφερειάρχη την αρμοδιότητα να ορίζει τις περιοχές εντός της κάθε περιφέρειας όπου θα λειτουργούν τα καταστήματα της Κυριακές, ενώ παράλληλα θα ενημερώνει το ΥΠΑΝ για τον αριθμό των Κυριακών οπότε θα επιτρέπεται η λειτουργία των μαγαζιών.

Τέλος, οι τροποποιήσεις προβλέπουν τη μόνιμη απελευθέρωση του ωραρίου και μετά τις 21:00 το βράδυ στις τουριστικές περιοχές που θα υποδεικνύονται από τον εκάστοτε περιφερειάρχη.

Κινητοποιήσεις την Τρίτη

Κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή προανήγγειλαν για αύριο, Τρίτη, στις 19:00 το απόγευμα έξω από τη Βουλή, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

«Από αύριο θα πρέπει να πείσουμε τους περιφερειάρχες να μην προχωρήσουν στις ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιάννης Ρεκλείτης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δήλωσε ότι την πρώτη Κυριακή που θα εφαρμοστεί το μέτρο, θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ