Κλείσιμο

Επιχείρηση «τουρισμός»: Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι κίτρινες οι χώρες – Οι «κομάντο» της υγείας

Έτοιμες για την επιχείρηση «τουρισμός» είναι οι ελληνικές αρχές, καθώς  από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ από 1ης Ιουλίου προς τα αεροδρόμια της χώρας. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη ροη ταξιδιωτών στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας προς υλοποίηση στο τραπέζι, μερικά από αυτά ουσιαστικά μια χαρτογράφηση των πτήσεων. 

Πρόκειται για την κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων και θυμάτων που θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου  και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών. Έτσι υπάρχουν «κόκκινες» χώρες, «πορτοκαλί» χώρες, «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά (κατάταξη κρουσμάτων – θυμάτων) κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που θα εμφανίζονται στον χάρτη του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.


Έτσι θα γίνεται επιλογή πτήσεων που θα μπαίνουν στο στόχαστρο των δειγματοληπτικών ελέγχων. Στις «πράσινες» χώρες θα γίνονται ένας με δύο έλεγχοι σε ένα σύνολο 150 περίπου επιβατών, στις «κίτρινες» πέντε με 10 έλεγχοι, στις «πορτοκαλί» χώρες 20 με 30. Σε «κόκκινη» χώρα ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μίσους επιβάτες μιας πτήσης. Για να γίνει αυτό (μιλάμε για πάνω από 15 αεροδρόμια στη χώρα μας) δημιουργούνται 15 ομάδες κρούσης που θα είναι στα αεροδρόμια με «δεξαμενή»  500 γιατρούς «κομάντο».  Πρόκειται για στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές, γιατρούς κλιμάκιων του ΕΟΔΥ, αλλά και στελέχη της ΓΓΠΠ. Όταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα θα υπάρχουν καραντίνες όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και στις άμεσες επαφές τους μετά από ιχνηλάτησα των κρουσμάτων. 

Πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση των δημοσιογράφων έκανε λόγο για εξαφάνιση των εισαγόμενων κρουσμάτων, καθόσον από 13 Μαΐου έως σήμερα, με 21 πτήσεις και 2200 επιβάτες περίπου, βρέθηκε μόνο ένα θετικό κρούσμα. Αυτό βέβαια δεν δημιουργεί εφησυχασμό σε ΓΓΠΠ και ΕΟΔΥ με τον κ. Χαρδαλιά να εξαγγέλλει ενδελεχείς ελέγχους. «Χρειάζεται εγρήγορση και καλή ιχνηλάτηση για να μην υπάρχει διασπορά του ιού στα νησιά και την ενδοχώρα» τονίζεται.  
 

Πηγή: skai.gr