Ενημέρωση για τις πυρκαγιές από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής

Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την ενημέρωση, 141 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο τριήμερο.

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποίησε στις 18:50 ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

141 δασικές πυρκαγιές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη χώρα το τελευταίο τριήμερο.

Το σύνολο των πυρκαγιών αυτών αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες  τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.

Πάρα ταύτα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές και τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων αυτή την ώρα επικεντρώνεται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα.

Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε τις μεγάλες δυσχέρειες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και που έχουν να κάνουν με την πολύ πυκνή βλάστηση, την γεωμορφολογία του εδάφους, τις απότομες κλίσεις και το πιο σημαντικό, τις συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης και έντασης του ανέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που αναφέρουμε είναι ότι ενώ επιχειρούσαμε στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ενεργού μετώπου, όπου είναι ο πυρήνας του Δάσους, μια απότομη αλλαγή φοράς του ανέμου πυροδότησε νέο μέτωπο στο  βόρειο τμήμα, πλησίον του χωριού Δαδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες βράδυ στις 23:50 ενεργοποιήθηκε το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων προς Γιαννούλη-Σουφλί.

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες  με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου οι οποιες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποιοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ,  Επίσης συνδράμει  η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή, ενώ συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες με  υδροφόρα οχήματα

Ακόμη σε εξέλιξη βρίσκεται μια δασική πυρκαγιά στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η οποία έχει σαν σημείο έναρξης την  περιοχή Καστρί, και επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Από το 112, στις  23-07-2022 εκδόθηκαν τα εξής μηνυματα προληπτικής απομάκρυνσής των κατοίκων για την ασφάλειά τους:

Στις 11:25 χθες από Βατερά προς Πολιχνίτο, σήμερα στις 13:30 από Βρίσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό προς Βατερά.

Η πολύ δύσκολη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται  μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15:36 στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 43 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικοπτερα. Λόγω του ότι η πυρκαγιά αυτή βρίσκεται πλησίον κατοικημένων περιοχών ενεργοποιήθηκε στις 17:10 μήνυμα του 112 για αποφυγή των εξής περιοχών: Κρεστενα-Φρύξα-Μακρίσια-Σκιλλουντία Ηλείας.

Εχουν ήδη γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις Κρεστενα Φρύξα Σκιλλουντία Γρύλο και Βρίνα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται αγροτοδασική πυρκαγιά που είχε σαν σημείο έναρξης την περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Επιχειρούν 115 Πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στις 15:32 στο δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης.  Επιχειρούν 75 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16:57 στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας όπου και εκεί επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σε μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στα Άνω Λιόσια Αττικής και στο Σοφικό Κορινθίας.

Και για αυριο σύφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, προβλέπονται πολύ δύσκολες συνθηκες με δείκτη επικινδυνοτητας 4 στις περιφερειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι,

Αντιμετωπίζουμε ενα ακραίο φαινόμενο που ακόμη και για εμάς είναι πρωτοφανές. Παλεύουμε με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιων και ισχυρών ανεμων.   Θα δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να μην κινδυνεύσει κανένας πολίτης και για να σώσουμε τις περιουσίες και το δασικό μας πλούτο.

Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια  μπορεί να προκαλέσει έναρξη πυρκαγιάς.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη  θα υπάρχει νέα ενημέρωση.

Σας ευχαριστούμε.»

Πηγή: skai.gr