Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Κρέστενα -Εκκένωση οικισμών και κατασκήνωσης Φρίξας -Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες

Φωτιά στην Ηλεία

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα». Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο εμπρησμό.

Νέα δασική έκταση εκδηλώθηκε στα Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στην Ηλεϊα, η οποία σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαίνεται εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών, ενώ η φωτιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Άγιος Αθανάσιος.

Στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νοτιοανατολικό άξονα προς τα βουνά της Σμερνας με τις επίγειες, 4 Ε/Π και 2 Τρακτορες.

Σύμφωνα με το Ilialive, η φωτιά κινείται σε λιοστάσια και ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικης. Η φωτιά έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα Κρέστενα, ενώ απειλούνται το διυλιστήριο και τα πρώτα σπίτια της περιοχής. Στη Σκιλλουντία υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια.

«Σε μήκος 20χλμ μαίνεται η φωτιά», σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Διονύση Μπαλιούκο, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο εμπρησμό, επισημαίνοντας ότι είχαν μπει πολλές φωτιές στην περιοχή τις προηγούμενες ήμερες.

«Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

κρεστενα

ηλεια

Εντολή για προληπτική εκκένωση δόθηκε στο χωριό Γρύλλος και την κατασκήνωση της Φρίξας, ενώ έχει σταλεί και προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν πληροφορίες, οι πυροσβέστες έχουν προχωρήσει ήδη σε αρκετούς απεγκλωβισμούς κατοίκων στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκιλλουντία». Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία». Ακόμη, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

Στο σημείο επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα και από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου. Για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μακρίσια Ηλείας έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Ενημερώνει, επίσης, πως μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Οι κάτοικοι ζητούν εθελοντές να βοηθήσουν στη διάσωση ζώων.

Παράλληλα, τα παιδιά από την κατασκήνωση που εκκενώθηκε είναι απόλυτα ασφαλή, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι, ενώ έχουν μεταφερθεί στην πλατεία των Καλυβακίων. Οι γονείς τους θα τα παραλάβουν από εκεί, με φυσική παρουσία.

κρεστενα

κρεστενα

ηλεία

ηλεία

ηλεία

κρεστενα

κρεστενα

Πηγή: skai.gr