Ελληνικό Ινστιτούτο προηγμένων Μελετών: Ιδρυτική εκδήλωση για καινοτομία και ρομποτική

Mε μεγάλη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εναρκτήρια διαδικτυακή σύνοδος του Ελληνικού Ινστιτούτου προηγμένων Μελετών, μίας ακαδημαϊκής πρωτοβουλίας Ελλήνων της διασποράς που φιλοδοξεί να φέρει αναγνωρισμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου κοντά με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα και να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας με τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Η σύνοδος έγινε με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Χρήστου Δήμα και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη. Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Δήμας εξήρε την πρωτοβουλία ίδρυσης του Ελληνικού Ινστιτούτου προηγμένων Μελετών, εκφράζοντας τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην σημαντική αυτή προσπάθεια ακαδημαϊκής δικτύωσης. Ο κ. Δήμας ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα της Κυβέρνησης για την προώθηση και την αύξηση της χρηματοδότησής της έρευνας στην Ελλάδα, παρουσίασε πολιτικές που υποβοηθούν την καινοτομία και τη διασύνδεση της έρευνας με την ανάπτυξη και αναφέρθηκε στη δρομολόγηση της δημιουργίας κέντρου καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην Αττική. Ο Γενικός Πρόξενος κ. Στράτος Ευθυμίου τόνισε τη νευραλγική σημασία της αξιοποίησης της επιστημονικής διασποράς της Ελλάδας και τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστημονική διπλωματία προς την κατεύθυνση αυτή.

Από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας αυτής ο Πέτρος Κουμουτσάκος, καθηγητής Υπολογιστικής Επιστήμης, πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Υπολογιστικής Επιστήμης στο Χάρβαρντ, παρουσίασε την αποστολή τους στόχους και τους λόγους που οδήγησαν διακεκριμένους ακαδημαϊκούς από εμβληματικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, το Caltech, το Stanford, Rice και ETHΖ να ενωθούν με στόχο την προώθηση της επιστημονικής γνώστης στην και για τη Ελλάδα και την αναστροφή του brain drain. 

Η Δώρα Βαρβαρήγου καθηγήτρια στο ΕΜΠ και ο καθηγητής στο ΜΙΤ Δημήτρης Μπερτσιμάς  συζήτησαν τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ της διασποράς με  την Ελλάδα και έδωσαν παραδείγματα αυτής της συνεργασίας. Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής και η καθηγήτρια Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Rice, Λυδία Καυράκη, παρουσίασαν πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου για συνεργασίες με Πανεπιστήμια και  Επιχειρήσεις και την ενδυνάμωση της Ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας μέσω συνεργασιών με τους απόδημους συναδέλφους τους.

Την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου για την προώθηση της ρομποτικής στην Ελλάδα ανέλυσαν ο Γιώργος Παππάς (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας) και ο Μιχάλης Τριαντάφυλλου  (καθηγητής στο ΜΙΤ), ενώ η Ελένη Χατζή (ΕΤΗ Zurich) και η Δάφνη Μανουσάκη (ΙΤΕ Κρήτης) παρουσίασαν τα επόμενα βήματα του HIAS που περιλαμβάνουν συνέδρια, κοινά ερευνητικά προγράμματα και τη δημιουργία  γραφείων εργασίας για τα μέλη του Ινστιτούτου στην Ελλάδα.      

Η σύνοδος έκλεισε με συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων καθηγητών και ερευνητών και του Υφυπουργού κ. Δήμα, την οποία οργάνωσαν ο Ευθύμιος Καξίρας (καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Χάρβαρντ) και ο Δημήτρης Ψάλτης (καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης).

Περισσότερα για τους σκοπούς, την αποστολή και τα σχέδια του Ελληνικού Ινστιτούτου προηγμένων Μελετών, το οποίο συγκεντρώνει στις τάξεις του λαμπρούς επιστήμονες της Ελλάδας και της διασποράς,  μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα hellenic-ias.org

Πηγή: skai.gr