Έκθεση αποκάλυψε λάθη στις εκτελέσεις θανατοποινιτών - Δεν γινόταν έλεγχος για μολυσματικές ουσίες

Η έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ανέφερε ότι οι εκτελέσεις ήταν εμφανώς προβληματικές λόγω ανικανότητας, αδυναμίας τήρησης του πρωτοκόλλου ή ελαττωμάτων στα ίδια τα πρωτόκολλα

Αποκαλυπτική είναι μια έκθεση από το Κέντρο Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές όπου διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των εκτελέσεων στις ΗΠΑ το 2022 ήταν λανθασμένες ή εξαιρετικά προβληματικές.

Η έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, η οποία δεν παίρνει θέση για τη θανατική ποινή, ανέφερε ότι οι εκτελέσεις ήταν εμφανώς προβληματικές λόγω ανικανότητας, αδυναμίας τήρησης του πρωτοκόλλου ή ελαττωμάτων στα ίδια τα πρωτόκολλα, σύμφωνα με το BBC.

Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη έκθεση διαπίστωσε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις θανατηφόρες ενέσεις του Τενεσί δεν είχαν ελεγχθεί σωστά για μολυσματικές ουσίες.

Η πολιτεία του Τενεσί απέλυσε δύο κορυφαίους αξιωματούχους μετά από αναφορά που αποκάλυψε πολλά λάθη κατά τη διάρκεια εκτέλεσης θανατικών ποινών. Το αρμόδιο τμήμα Σωφρονιστικών Σωμάτων απέλυσε τη δικηγόρο Debra Inglis και τη γενική επιθεωρήτρια Kelly Young.

Η θανατηφόρα ένεση έχει τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο τους τελευταίους μήνες μετά από μια σειρά αστοχιών στις εκτελέσεις σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Στο Τενεσί, οι αξιωματούχοι εξετάζουν επί του παρόντος αλλαγές στο πρωτόκολλο εφαρμογής θανατηφόρων ενέσεων και οι εκτελέσεις έχουν τεθεί σε αναμονή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Κυβερνήτης Λι είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας πιθανότατα θα περιμένει να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο πρωτόκολλό πριν προγραμματίσει μελλοντικές εκτελέσεις.

Η Κυβερνήτης της Αριζόνα, Κέιτι Χομπς, διέταξε την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων της θανατικής ποινής την Παρασκευή ενώ αναμένεται να αναλύσει τις διαδικασίες εκτέλεσης στην πολιτεία και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Πηγή: skai.gr