Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες και κλοπές σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου

Από την έως τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί (2) ληστείες και (28) κλοπές σε κοσμηματοπωλεία, σε καταστήματα, σε οικίες και σε οχήματα - Ξεπερνά τις 645.000 ευρώ ο «τζίρος» τους

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, εγκληματική οργάνωση, η οποία διέπραττε ληστείες και κλοπές σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι και στην Εθνική Οδό Πάργας Πρέβεζας, συνολικά δέκα ημεδαποί (εννέα άνδρες και μια γυναίκα), μεταξύ των οποίων τρεις 17χρονοι και ένας 16χρονος, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ένας ακόμη κατηγορούμενος που τυγχάνει ήδη έγκλειστος σωφρονιστικού καταστήματος.

Για την σύλληψη των δραστών οργανώθηκε ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, η οποία υλοποιήθηκε με την συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, της ΟΠΚΕ και του Τμήματος Ασφάλειας Μεσολογγίου, της ομάδας ΔΙΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας και του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης ληστειών και διακεκριμένων κλοπών και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας ακόμη έντεκα ημεδαπών ανδρών, μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που βαρύνονται με τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Στο πλαίσιο εμπεριστατωμένων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω συλληφθέντες, από τον Φεβρουάριο του έτους 2023, συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την τέλεση ληστειών και διακεκριμένων κλοπών.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά:

  • 2 ληστείες
  • 6 κλοπές – διαρρήξεις σε κοσμηματοπωλεία,
  • 22 κλοπές – διαρρήξεις σε καταστήματα, σε οικίες και σε οχήματα,

Οι αξιόποινες πράξεις διαπράχθηκαν σε περιοχές του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, του Δρυμού, της Βόνιτσας, του Ξηρομέρου, της Λευκάδας, της Άρτας, της Δωδώνης Ιωαννίνων και του Αστακού, όπου οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν συνολικά:

  • (20.070) ευρώ και (300) δολάρια σε μετρητά,
  • Κοσμήματα, ρολόγια και τιμαλφή συνολικής αξίας (608.800) ευρώ,
  • διάφορα αντικείμενα (τσιγάρα, μεταλλικά αντικείμενα κ.α.), συνολικής αξίας (15.950) ευρώ.

Πώς δρούσαν

Ως προς την μεθοδολογία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνεται ότι, δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, προσεγγίζοντας βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες, τους στόχους τους, φορώντας μάσκες και κουκούλες, ενώ έκαναν χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, κυρίως λοστών, προκειμένου να εισέρχονται στο εσωτερικό και να διαπράττουν τις κλοπές.

Σε ότι αφορά τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της κατόπτευαν τους επικείμενους στόχους τους,  προσποιούμενοι τους πελάτες, ενώ μετέβαιναν στις περιοχές με οχήματα, τα οποία ενάλλασσαν κάθε φορά, προκειμένου να καταστεί δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αστυνομικές Αρχές.

Επιπλέον, σε βάρος της συλληφθείσας γυναίκας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Αγρινίου, για διάπραξη ληστείας.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

  • (5) οχήματα,
  • (2) ρολόγια και διάφορα τιμαλφή,
  • (1.350) ευρώ,
  • (11) κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών SIM

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν συμμετοχή των κατηγορούμενων και σε άλλες περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων.

Πηγή: skai.gr