28η Οκτωβρίου - Το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 με τους στίχους του Παλαμά (video)

Συγκίνησε το πανελλήνιο ο πιλότος του F-16 Falcon της ομάδας επίδειξης «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής στέλνοντας το μήνυμα του στην Ελλάδα και τους Έλληνες για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά, Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο πιλότος του αεροσκάφους και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει το χαιρετισμό του: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».


Το F-16 εκτέλεσε εντυπωσιακούς ακροβατικούς ελιγμούς με ακρίβεια και ταχύτητα πάνω από τη Συμπρωτεύουσα. Ο χειριστής έκανε με το μαχητικό τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του και τις δυνατότητές του αλλά και τις δυνατότητες του αεροσκάφους. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στον πιλότο είπε τα εξής: «Κύριε Επισμηναγέ, σήμερα τιμάμε όλους εκείνους, που στο έπος του ‘40 αγωνίστηκαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Είμαστε ευγνώμονες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που εγγυώνται την εθνική μας ανεξαρτησία και προασπίζονται την πατρίδα από κάθε απειλή σε γη, ουρανό και θάλασσα. Χρόνια Πολλά».
 

Τις εντυπώσεις έκλεψαν και οι πτώσεις δύο αλεξιπτωτιστών μπροστά στους επισήμους με τον έναν εξ αυτών να παραδίδει στην κ. Σακελλαροπούλου την ελληνική σημαία.

Οι δύο αλεξιπτωτιστές ήταν οι Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Πίστας και Αρχιλοχίας Γεώργιος Κουτσογιάννης. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου από το οποίο πραγματοποιήθηκε η πτώση απαρτιζόταν από τον Ανθυπασπιστή της Αεροπορίας Στρατού, Αθανάσιο Ζιώγα, τον Αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού, Αλέξανδρο Ζήσιο και τον Ανθυπολοχαγό του Μηχανικού Χριστόδουλο Σταύρο.

«Είμαστε περήφανοι για εσάς», ανέφερε συγκινημένη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τους αλεξιπτωτιστές αλλά και τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης.

Πηγή: skai.gr