Κλείσιμο

Ειδικοί σε ΣΚΑΪ: Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς- Κίνδυνος διασποράς αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα προτείνουν η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ. 

Όπως επισημαίνει η κ. Παγώνη το ιικό φορτίο δεν παύει να είναι υψηλό τόσο στην Αττική όσο και σε πολλές άλλες πόλεις, ωστόσο «αν οι δείκτες που θα έχουμε μέχρι την Κυριακή είναι αυτοί που έχουμε μέχρι σήμερα, συμφωνώ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αυξηθούν και τα τεστ για να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς και τη μετάδοση. Στη συνέχεια πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια και ιδιαίτερα η Γ'Λυκείου.

Τονίζει δε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα, δε θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. «Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά περιμέναμε μια μεγάλη αύξηση λόγω της κινητικότητας, όμως τα κρούσματα δεν ανέβηκαν, γιατί ο κόσμος πρόσεχε», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.  

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο κ. Καπραβέλος τονίζοντας ότι κάθε άνοιγμα διευκολύνει τη διασπορά του ιού. «Επειδή στη Θεσσαλονίκη καήκαμε και ζήσαμε εφιαλτικές στιγμές, από δω και πέρα που προχωράμε σταδιακά σε άρση των μέτρων, φοβούμαστε, γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Έχουμε μπροστά μας 2-3 δύσκολους μήνες. Θα πρέπει οποιαδήποτε άρση μέτρου να γίνει με προσοχή και να μετρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες. Διαφορετικά θα βιώσουμε ένα τρίτο κύμα», σημειώνει ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου. 

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο που εργάζεται ο ίδιος, αναφέρει ότι μετά από 2,5 μήνες σκληρήες μάχης, επανήλθε η ισορροπία. «Σήμερα σαν νοσοκομείο Παπανικολάου είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι μειώσαμε τις κλίνες ΜΕΘ για Covid από 43 σε 31 και δώσαμε 12 κλίνες στα υπόλοιπα περιστατικά», καταλήγει. 
 

Πηγή: skai.gr