Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής στον ΣΚΑΪ: Φοβάμαι για 1000 άτομα το Σαββατοκύριακο

«Χτες το βράδυ και καλά απαγορεύτηκε μετά τις 9. Δεν άδειασε όμως. Έφυγαν μετά τις 23.00 ενώ ήρθαν και άτομα και από άλλες περιοχές μετά από διαδικτυακή πρόκληση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή Σήμερα.

«Ο Δήμος δεν μπορεί να πάρει μέτρα αστυνόμευσης, μόνο να καλέσει την αστυνομία πρόσθεσε»

Παράλληλα, εξέφρασε τον φόβο ότι την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο πιθανόν να μαζευτούν πάνω από 1000 άτομα.

Επιπροσθέτως, όπως ο ίδιος σημείωσε οι κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι στο γεγονός ότι ζητήθηκε να κλείσει η πλατεία και θα σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών, ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους αρμόδιους φορείς πάνω από μία δεκαετία. 

«Εγώ ζητάω να υπάρχει αστυνόμευση μετά τις 21.00», επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι στην άνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής (πλατεία Αγίου Ιωάννη),  τη Δευτέρα και την Τρίτη συγκεντρώθηκαν πάνω από 400 νεαροί, προκαλώντας την αντίδραση της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια των ΜΑΤ και σημ 

Αυτές οι πολυπληθείς υπαίθριες συγκεντρώσεις σε πλατείες ή έξω από μπαρ έχουν σημάνει συναγερμό στην Πολιτική Προστασία και στις υγειονομικές αρχές.

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι στο εξής η πλατεία θα παραμένει κλειστή από τις 9 το βράδυ και έως τις 6 το πρωί και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που εξακολουθήσουν να καταγράφονται παρόμοια φαινόμενα και αλλού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων υπερτοπικής εμβέλειας. Ηδη, πάντως, από τις απογευματινές ώρες χθες, στην περιοχή βρίσκονταν δικυκλιστές της ομάδας «Δράση» (πρώην ΔΕΛΤΑ). Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των ειδικών είναι ακόμα και αυτό της καθολικής  απαγόρευσης κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές κατά της νυχτερινές ώρες.

Το βράδυ της Τρίτης, εξάλλου, σε συλλήψεις έξι ιδιοκτητών μπαρ που σέρβιραν ποτά «για τον δρόμο» προχώρησε η αστυνομία σε Αθήνα, Κηφισιά, Λάρισα και Λαμία. Σχολιάζοντας όσα συνέβησαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στην Αγία Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι «είναι δεκάδες εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και περιφρονούν τους κινδύνους του συγχρωτισμού». Και οι επιδημιολόγοι όμως προειδοποίησαν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους χθες, ότι οι πλατείες με κόσμο μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά». Αντίστοιχα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας προειδοποίησε ότι «δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων, γιατί θα επιστρέψουμε εκεί όπου ήμασταν».

Ένταση

Το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Αγίου Ιωάννου επικράτησε ένταση όταν διμοιρία ΜΑΤ με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα απομάκρυνε τα περίπου 400 άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμένα εκεί.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και ένα περιπολικό είχαν προχωρήσει σε συστάσεις προς τους εκατοντάδες νεαρούς που βρίσκονταν στην πλατεία, για να δεχθούν επιθέσεις με πέτρες και μπουκάλια. Μιλώντας, χθες, στην «Κ» ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα από τη συγκέντρωση εκατοντάδων νεαρών στην πλατεία είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι τα βράδια η περιοχή μετατρέπεται σε άβατο εξαιτίας και της χρήσης ναρκωτικών. Κείμενο - καταγγελία κατά του κ. Ζορμπά εξέδωσε η Ανοικτή Συνέλευση Αγίας Παρασκευής.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στις συλλήψεις των 6 ιδιοκτητών καφέ-μπαρ, που με το πρόσχημα της take away λειτουργίας των καταστημάτων τους σέρβιραν σε πελάτες. Τρεις από αυτούς βρίσκονται στη Λάρισα και οι υπόλοιποι στο κέντρο της Αθήνας, στην Κηφισιά και στη Λαμία.

Πηγή: skai.gr