Δορυφόρος Meteosat-11: Έως την Κρήτη ο καπνός από την φωτιά στην Κερατέα (pic+vid)

Ο καπνός από την πυρκαγιά στην Κερατέα φτάνει έως τις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης και είναι ορατός από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, όπως φαίνεται στη σχετική εικόνα που ελήφθη το απόγευμα.

Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, αναμένεται να διατηρηθούν κατά τις επόμενες ώρες στα πέντε έως επτά μποφόρ με κατά τόπους ισχυρότερες ριπές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του μοντέλου υψηλής ανάλυσης BOLAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι αυτή την ώρα η κατάσταση στο Δήμο Σαρωνικού, σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον οικισμό Φέριζα, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Τόνισε ότι η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή είναι αποπνικτική και η ορατότητα πολύ χαμηλή, για αυτό τεθήκαν εξ αρχής σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο κ Βαθρακογιαννης σημείωσε ότι οι πυροσβέστες δίνουν δύσκολη μάχη, καθώς οι ριπές του άνεμου ξεπέρασαν νωρίτερα ακόμα και τα 8 μποφόρ.

Εξήγησε ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά πολλές μικρές εστίες, λέγοντας μάλιστα ότι μια από τις αιτίες της εξάπλωσης της φωτιάς ήταν οι πολλοί ακαθάριστοι ορθοπεδικοί χώροι.
Νωρίτερα, εκκνώθηκε η Ανάβυσσος, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς που μαίνεται στα Καλύβια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού στο Facebook.

O Δήμαρχος  Πέτρος Φιλίππου κηρύξε το Δήμο Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς στον οικισμό Φέριζας Κερατέας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν σπεύσει στο σημείο έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν πλέον 117 πυροσβέστες, 7 ομάδα πεζοπόροτ τμήμα, 35 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι ο αρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Νωρίτερα, προειδοποίηση και εντολή να εκκενώσουν την Ανάβυσσο και τους οικισμούς «Άγιος Παντελεήμονας» και «Άρης Σαρωνίδας» εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω δύο μηνυμάτων του 112.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω της πυρκαγιάς.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη.

Ακόμη έχει κινητοποιηθεί και ξενοδοχειακή μονάδα επί της Αθηνών-Σουνίου (Alexander Beach Hotel), η οποία βρίσκεται σε ασφαλές σημείο και θα φιλοξενήσει όσους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Πηγή: Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr