Δίκη Τοπαλούδη: Ένοχοι και οι δυο κατηγορούμενοι για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης

Ένοχοι κρίθηκαν και οι δυο κατηγορούμενοι για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου.

Η απόφαση είναι ομόφωνη, καθώς συμφώνησαν και οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε μάλιστα να υπάρξει απόλυτη ησυχία στο ακροατήριο κατά την ανακοίνωση της απόφασης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δύο κατηγορούμενοι διέπραξαν από πρόθεση την δολοφονία και τον ομαδικό βιασμό.

Οι ποινές τους, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Όπως εξήγησε ωστόσο η Ιωάννα Μάνδρου στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου προσδιορίζει και τις ποινές, τα ισόβια πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Την απόρριψη του συνόλου των  ελαφρυντικών που αιτήθηκαν οι δυο κατηγορούμενοι ζήτησε από το δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας. 

«Οι δυο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπάλούδη. Άνθρωποι σαν και αυτούς δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό. Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε από τον έναν κατηγορούμενο  δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη.»

Κατά περίπτωση οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την  πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. 

Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας προσέθεσε: «Ο αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος ήταν το δόλωμα ως ο πιο ωραίος και τις οδηγούσε στον πλούσιο Ροδίτη κατηγορούμενο. Ήταν ο κινητήριος μοχλός όλων αυτών των ενεργειών.»

Για τον Ροδίτη είπε: «Είναι ανάλγητος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετανοίας παρά μόνο προσπάθεια να κρυφτεί και να βγάλει από πάνω του την ευθύνη. Η όλη του στάση εξακολουθητικά δείχνει ότι θέλει να σώσει μόνο το πρόσωπο του.»

Πλήθος κόσμου, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας αλλά και οργανώσεις, βρίσκονται έξω από το δικαστήριο.

Παράλληλα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξέφρασε για πολλοστή φορά την ανησυχία της για παρεμβάσεις και δημόσια σχόλια που λαμβάνουν χώρα σε εν εξελίξει δίκες, τα οποία είναι απαξιωτικά για τους παράγοντες της δίκης, με τελική κατάληξη την υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης. 

Πηγή: skai.gr