Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Δεν θυμάμαι την πρώτη καταγγέλουσα» κατέθεσε η Ζέτα Μακρυπούλια

Ο συνήγορος της καταγγέλλουσας ηθοποιού, Χάρης Σαλούστρος, με την έναρξη της διαδικασίας έθεσε θέμα με την αντικατάσταση της ενόρκου που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Την επιστροφή στην Έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δικάζει τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη της ενόρκου που αντικαταστάθηκε πριν λίγες ημέρες από αναπληρωματικό μέλος, ζητά η υπεράσπιση της μίας από τις τρεις γυναίκες που καταγγέλλουν για σεξουαλική βία τον κατηγορούμενο. Από την πλευρά της, η ηθοποιός Ζέτα Μακρυπούλια, καταθέτοντας στο δικαστήριο απάντησε ότι δεν θυμάται την πρώτη καταγγέλουσα τον Φιλιππίδη. 

Ο συνήγορος της καταγγέλλουσας ηθοποιού, Χάρης Σαλούστρος, με την έναρξη της διαδικασίας έθεσε θέμα με την αντικατάσταση της ενόρκου που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Πρόκειται για υπάλληλο του Υπουργείου Άμυνας, η οποία είχε ζητήσει να απαλλαγεί των καθηκόντων της στο ΜΟΔ, προσκομίζοντας στο δικαστήριο υπηρεσιακό έγγραφο που βεβαίωνε ότι η παρουσία της στην διαδικασία κατασκευής πολεμικού υλικού, κρίσιμου σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο είναι σημαντική.

Ο κ. Σαλούστρος, αφού τόνισε ότι «η συγκεκριμένη ένορκος είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκτέλεση των καθηκόντων της», ζήτησε την ανάκληση της απόφασης αντικατάστασης τονίζοντας ότι πρέπει να ακουστεί για το θέμα αυτό η θέση της εισαγγελέως της Έδρας.

Ζήτησε επίσης να επικοινωνήσει το δικαστήριο με το Υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να επιστρέψει στην έδρα η ένορκος από αποχώρησε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Κατά τον συνήγορο της δεύτερης καταγγέλλουσας, τίθεται θέμα απόλυτης ακυρότητας της απόφασης αποχώρησης της εν λόγω ενόρκου για την οποία, όπως είπε, δεν έγινε συζήτηση στο δικαστήριο με την τοποθέτηση της Εισαγγελέως και των διαδίκων, αλλά ανακοινώθηκε η αντικατάσταση από την πρόεδρο.

«Θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα απόλυτης ακυρότητας αυτής της αποχώρησης. Τα έγγραφα που διάβασα, δείχνουν παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε εκκρεμή δίκη για να βρίσκεται στην εργασία της η ένορκος. Δεν είναι αυτό λόγος! Να παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία στο δικαστήριο που δικάζει, χωρίς να παρέχει καμία διευκόλυνση κι ενώ επίκειται η ολοκλήρωση της δίκης. Θεωρώ ότι το δικαστήριο σας θα έπρεπε πριν από όλα να διευθετήσει το ζήτημα. Είναι ανεπίτρεπτο να παρεμβαίνει το υπουργείο. Θα μπορούσαν κι άλλες υπηρεσίες να το κάνουν. Αν ζητήσει να φύγει και άλλος ένορκος θα αναβληθεί η δίκη. Αυτό είναι στέρηση του φυσικού δικαστή. Είναι παρέμβαση. Όλο αυτό το πράγματα γίνεται καταχρηστικά. Είναι θέμα και ηθικής και νομικής τάξης. Επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα νόμιμα για την παρέμβαση αυτή» είπε ο κ. Σαλούστρος, αιτιολογώντας το θέμα ακυρότητας που έθεσε.

Η πρόεδρος είπε στον συνήγορο πως έχει μελετήσει και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις και ερμηνείες καθηγητών, ενώ τόνισε πως ανάλογη αντικατάσταση ενόρκου έγινε και στην δίκη του «Δόκτορα Κόντος», που επίσης έχει μεγάλη διάρκεια.

Η υπεράσπιση διαφώνησε με τον κ. Σαλούστρο ενώ το δικαστήριο είναι σε διακοπή προκειμένου να προτείνει η Εισαγγελέας επί του αιτήματος.

Η κατάθεση της Ζέτας Μακρυπούλια

Η ηθοποιός Ζέτα Μακρυπούλια ρωτήθηκε για την περίοδο που συμμετείχε στο θεατρικό «Στις κουζίνες» στο θέατρο Ήβη, αν θυμαται περιστατικό που η πρώτη καταγγέλουσα είχε καταθέσει πως συναντήθηκαν στις τουαλέτες του θεάτρου κι είχαν μιλήσει. Η Μακρυπούλια απάντησε πως δεν θυμάται την συνάντηση αυτή  και αν της είπε κάτι .
Ακόμη κατέθεσε πως δεν θυμάται να υπήρξε προώθηση ρόλου στο θεατρικό.
Τέλος ρωτήθηκε αν γνωρίζει την καταγγέλουσα και είπε όχι. Ρώτησε μάλιστα αν είναι εντός της αίθουσας αλλά η καταγγέλουσα δεν είχε προσέλθει σήμερα.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε στην κατάθεσή της και η ηθοποιός Ράνια Σχίζα.  Κατέθεσε πως δεν θυμαται να έγινε συζήτηση για προσθήκη ρόλου στο θεατρικό έργο ενώ σε ερώτηση της έδρας για το αν γνωρίζει την πρώτη καταγγέλουσα απάντησε πως όχι .

Πηγή: skai.gr