Διεθνής διάκριση για ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών

Σημαντική διεθνής διάκριση της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης EuropeanLawMootCourtCompetition 2021-2022, ο οποίος έλαβε χώρα στη Μαδρίτη (24 έως 27 Μαρτίου 2022).

Η oμάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχε στον πανεπιστημιακό διαγωνισμό εικονικής δίκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης EuropeanLawMootCourtCompetition 2021-2022 κατέγραψε σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς αποτέλεσε μια από τις 4 καλύτερες ομάδες του Περιφερειακού Τελικού της Μαδρίτης και, συνολικά, μια από τις 8 καλύτερες όλου του διαγωνισμού.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές Γεωργία (Τζίνα) Κανελλοπούλου, Πηνελόπη (Πέλια) Μαντέλη, Μαρία-Ελένη (Μαριλένα) Μαυραγάνη και Βασίλη Χριστοδούλου, ενώ στο στάδιο της συγγραφής των γραπτών υπομνημάτων συμμετείχαν και οι φοιτήτριες Ιωάννα Πασιά και Θεοδώρα Σφακιανάκη.

Ο διεθνής διαγωνισμός EuropeanLawMootCourtCompetition είναι ένας από τους παλαιότερους και διεξάγεται από το 1989 υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή άνω των 80 ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως το ColumbiaUniversity, Université ParisIIPantheon-Assas, King’sCollegeLondon, Université deLuxembourg, Collèged’Europe. Βασίζεται σε μία προσομοίωση δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει γραπτή και προφορική διαδικασία.

Ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού που τον διαφοροποιεί από άλλους, είναι η διγλωσσία, η οποία και βαθμολογείται, καθώς οι ομάδες καλούνται να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους στα αγγλικά και γαλλικά.

Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο λαμβάνει χώρα η γραπτή διαδικασία υποβολής δικογράφων, από την οποία αναδεικνύονται οι 32 ομάδες με τα καλύτερα δικόγραφα, οι οποίες και προκρίνονται στον επόμενο γύρο για να διαγωνισθούν σε έναν από τους δύο περιφερειακούς τελικούς της προφορικής διαδικασίας. Οι Τελικοί αυτοί διεξάγονται ενώπιον καταξιωμένων ακαδημαϊκών, δικαστών του ΔΕΕ και δικηγόρων Ενωσιακού Δικαίου και -για τη φετινή χρονιά- δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού. Οι ομάδες που λαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις σε κάθε περιφερειακό γύρο προκρίνεται στον Μεγάλο Τελικό, ο οποίος διεξάγεται στην έδρα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού έθιγε τα εξής ζητήματα:

α) τη συμβατότητα με το δίκαιο του ανταγωνισμού πειθαρχικών μέτρων που εξέδωσε αθλητική οργάνωση εναντίον αθλητών της και τη συμβατότητα της απορριπτικής απόφασης που έκρινε ότι η διοργάνωση ευρωπαϊκού κλειστού πρωταθλήματος συνιστά καρτέλ,

β) την ελευθερία παροχής υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και την αναγνώριση αποφάσεων εθνικών επιτροπών ανταγωνισμού σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.,

γ) την ενδεχόμενη καταχρηστικότητα που προκύπτει από εθνική διάταξη που θεσπίζει για τους αθλητές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Την προετοιμασία ανέλαβαν οι φοιτητές Εμμανουέλα Γιαννουδάκου, Νίκος Καλαντζής, Αλεξάνδρα Κορμέντζα, Αλεξάνδρα Κορνηλάκη και Αλεξία Παπαρσένου, οι οποίοι ήταν μέλη της ομάδας που συμμετείχε στον διαγωνισμό το 2020-2021, ενώ την επιστημονική επίβλεψη ανέλαβαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, και οι επίκουροι καθηγητές Μεταξία Κουσκουνά και Μανώλης Περάκης.

Πηγή: skai.gr