Διεθνές συνέδριο για τα 30 χρόνια διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Διεθνές συνέδριο για τα 30 χρόνια διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

 «Η ειρηνοποιητική δράση των θρησκειών, συναρτάται σήμερα με την ειρήνη των ιδίων των θρησκειών μεταξύ των, με τον διάλογο των θρησκειών και τη συνεργασία των επ' αγαθώ του ανθρώπου», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για την συμπλήρωση (το 2021) 30 χρόνων διακονίας του, το οποίο διοργανώνουν η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών.

   «Διακονούμε τον διάλογο τούτο και εν τη πεποιθήσει ότι συμβάλλομεν εις την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, εις την δύναμη και την αποτελεσματικότητα του διαλόγου γενικότερα, αλλά και στην αντιμετώπιση του αντιδιαλογικού θρησκευτικού φονταμενταλισμού, αυτής της νοσηράς θρησκευτικότητος, η οποία τροφοδοτεί το μίσος και τη βία», πρόσθεσε.

   Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρία, που έγινε στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι στη γνήσια θρησκευτική πίστη, υπάρχουν τα κίνητρα για συμβολή, όχι μόνο στην εσωτερική, πνευματική ειρήνη, αλλά και στην εξωτερική ειρήνη και στην υπέρβαση της επιθετικότητας και της βίας στην κοινωνία.

   Ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε την προσφορά και τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, με έδρα την μονή Βλατάδων στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, το οποίο χαρακτήρισε καύχημα της Μεγάλης Εκκλησίας.

   Επισήμανε ότι η μελέτη των Πατέρων της Εκκλησίας, δεν αποτελεί στροφή στο παρελθόν, αφού αυτοί ανήκουν διαχρονικώς στον πυρήνα της Ορθοδόξου ζωής και ταυτότητάς μας και η ενασχόληση με αυτούς δεν παράγει συντηρητισμό. «Όσοι ημέτεροι και ξένοι είδαν την μελέτη της πατερικής σκέψεως ως άγονον προσκόλληση εις παρωχημένα θεολογικά πρότυπα...ή ακόμη ως ιδεολογικό όπλο κατά των Οικουμενικών Διαλόγων, δεν κατανόησαν το πνεύμα και τον δυναμισμό τους», ανέφερε.

   Τόνισε ότι πολλά οφείλει η σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία στον Άγιον Όρος και πρόσθεσε ότι ο μοναχισμός δεν είναι κίνημα παρά την Εκκλησία, ή πάνω από την Εκκλησία, αλλά σάρκα από τη σάρκα της και καύχημά της. «Ο μοναχικός βίος είναι ασκητική υπακοής εις την καθολική αλήθεια της Εκκλησίας και εις την κατεύθυνσή της προς την ερχομένην Βασιλείαν», σημείωσε.

   Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι οι σύγχρονοι καιροί έχουν ανάγκη θεολογικής μαρτυρίας, που δεν στενεύει τον νου και την καρδιά, αλλά ανοίγει τους ορίζοντες. Μίλησε για «δεκαθλητάς θεολόγους», ανθρώπους με κατάρτιση και αφοσίωση στην Εκκλησία, που καλούνται να εκφράζουν «τας σωτηριώδεις αληθείας της χριστιανικής πίστεως με τη γλώσσα κάθε συγκεκριμένης εποχής».

   Η Ορθόδοξη θεολογία «δίδει εν τω παρόντι την φιλόθεον και φιλάνθρωπο μαρτυρία της έναντι των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων, τεχνολογικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών, ηθικών και θρησκευτικών και των συναφών απειλών της ιερότητος και της ωραιότητος του ανθρωπίνου προσώπου, προβάλλει έναντι του ατομοκεντρισμού την κοινότητα και την σχέση, απέναντι στην μαζοποίηση και στην μετατροπή του ανθρώπου εις μετρήσιμον μέγεθος, την ελευθερία, την μοναδικότητα και απόλυτη αξία του κάθε ανθρώπου, υπογραμμίζει την ειρηνοποιητική ισχύ και την ειρηνευτική αποστολή της θρησκείας και την αναγκαιότητα του διαθρησκειακού διαλόγου», υπογράμμισε.

   Αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνυπάρξουν η δημιουργική συνάντηση με το διαφορετικό και η συνεπέστερη γνώση και καλλιέργεια του δικού μας πολιτισμού. «Οφείλουμε» σημείωσε «να αναπτύξουμε μια θεολογία της διαφοράς, εν συναρτήσει με μια θεολογία της παγκοσμιότητας».

   Ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος με τον κόσμο εντός του οποίου η Εκκλησία ζει και κινείται, «αλλά δεν ταυτίζεται με αυτόν, ούτε τον αγνοεί». Τόνισε δε, ότι η Εκκλησία, «είναι μεταμορφωτική δύναμη για τον κόσμου, όχι αντι-κόσμος».

   Για τη διοργάνωση του συνεδρίου συνεργάστηκαν το υπουργείο Εσωτερικών - τομέας Μακεδονίας-Θράκης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, οι μητροπόλεις της Θεσσαλονίκης, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.

   Το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέτα Μακρή, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτές, ιεράρχες και εκπρόσωποι αρχών.

Γενναία κίνηση και φιλόστοργη ενέργεια η αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος τόνισε ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος, Εμμανουήλ

Ως γενναία κίνηση και φιλόστοργη ενέργεια χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ την κίνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την Εκκλησία των Σκοπίων ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ακόμη σχίσμα που θεραπεύθηκε επί της Πατριαρχείας του κ. Βαρθολομαίου .

Στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο για τα 30 χρόνια διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, παρουσία του κ. Βαρθολομαίου, επισήμανε ότι ο Πατριάρχης υπερέβη κάθε αγαθή προσδοκία για τη διακονία του και πρόσθεσε ότι εκείνο που τον ξεχωρίζει ως προσωπικότητα και ως μεγάλο Πατριάρχη ανάμεσα στους προκατόχους του είναι η άνευ όρων και ορίων αφοσίωση του στις ευθύνες που του κληροδότησαν οι ιεροί κανόνες και η παράδοση της Εκκλησίας .

Πρόσθεσε ότι η χορήγηση της λεγομένης αυτοκεφαλίας, είναι μια από τις ευθύνες τις οποίες ο κ. Βαρθολομαίος φροντίζει με προσοχή και επιμέλεια να διακονεί και οι οποίες είχε επιχειρηθεί κατά το παρελθόν να θυσιαστούν, στο βωμό μιας ομοσπονδοποιήσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε επιμέρους αυτοκέφαλες χωρίς κεφαλή.

“Με αληθινή ευγένεια, με αρχοντιά και ήθος, αλλά κυρίως μη βάζοντας τίποτα πάνω από τη γνήσια αγάπη του για τον πανίερο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί μια και πλέον τριακονταετία εργάζεται νυχθημερόν, μελετά αναζητεί και όλα αυτά υπό το πρίσμα της ανάγκης να αναταχθούν όλα τα εσφαλμένα του παρελθόντος”, υπογράμμισε.

Τόνισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αγαπά με πάθος και δύναμη την Εκκλησία του Χριστού, “δεν πολιτεύεται με βάση το εφημεριακό, το προσωρινό, εδώ και τώρα συμφέρον, αλλά επικαλούμενος τη χάρη του Αγίου Πνεύματος , καλλιεργεί διαρκώς το μόνιμο, το χρήσιμο και όχι χρηστικό”.

Ο κ. Εμμανουήλ επισήμανε ότι με την ομιλία του προσπάθησε να καταδείξει “αυτό που η ψευδολογία και η προπαγάνδα προσπαθεί να αποκρύψει, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζει και κινείται μόνο για την Εκκλησία του Χριστού και τις ευθύνες του θρόνου του, τις οποίες υπερασπίζεται με ολόκληρη την ύπαρξή του”.

Χαιρετισμοί Στ. Καλαφάτη, Απ. Τζιτζικώστα, Κ. Ζέρβα και αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Την στήριξη της κυβέρνησης στον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας, Θράκης Σταύρος Καλαφάτης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο διεθνές συνέδριο για τα 30 χρόνια διακονίας του κ. Βαρθολομαίου, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

“Κάθε λόγος είναι λίγος για να εκφράσουμε τα αισθήματα χαράς, τιμής και ευγνωμοσύνης”, επισήμανε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι ο Άγιος Παΐσιος είχε χαρακτηρίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως ότι καλύτερο έδωσε ο Θεός στην Ορθοδοξία.

Την παρουσία του στην ενθρόνιση του κ. Βαρθολομαίου, το 1991, θυμήθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας για τον οποίο είπε ότι έδωσε με την προσωπικότητα του νόημα στη λέξη οικουμενικότητα.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Βαρθολομαίος αποτελεί σταθερή και διαχρονική φωνή της λογικής και δίνει τεράστιο αγώνα για την προάσπιση των δικαίων του Πατριαρχείου και των αξιών που πρεσβεύει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξήρε το πολυσχιδές έργο του κ. Βαρθολομαίου, υπογραμμίζοντας ότι έχει συμβάλει καθοριστικά «στην προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου με πνεύμα καταλλαγής, αλληλεγγύης και ειρήνης». Εξέφρασε, δε, την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση επίλυσης του εκκλησιαστικού ζητήματος της Εκκλησίας των Σκοπίων με την αναγνώρισή της με τον τίτλο της «Αρχιεπισκοπής Αχρίδος». 

O πρύτανης του ΑΠΘ Νικόλαος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η οποία είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε "πολύπλευρη, με οικουμενική διάσταση και διεθνή αναγνώριση, στην Εκκλησία, τη θεολογία, την κοινωνία, τον άνθρωπο και συνιστά πηγή έμπνευσης για την οικογένεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου".

Τις συγχαρητήριες ευχές της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους συντελεστές του συνεδρίου μετέφερε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Υπογράμμισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι “κήρυξ και απόστολος” της μυστικής χαράς και ελπίδας ότι ο Αναστάς Κύριος “θα εξαλείψει παν δάκρυον από τον οφθαλμόν ημών” και ευχήθηκε ο Ιησούς να του χαρίσει “εις έτη πολλά, όλβια και Χριστώ δεδομένα, εις το πατριαχεύειν πανευκλέως εν αληθεία, χρηστότητι και δικαιοσύνη”.

Στον σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του κλήρου, του λαού και των θεσμικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, στον χαιρετισμό του που διαβάστηκε από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Χρυσόστομος Σταμούλης, ο επίσκοπος Αμορίου, πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Νικηφόρος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Βασίλειος Πάππας και ο αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπανικολάου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ