Στην Τανάγρα τα 6 πρώτα Rafale- Μητσοτάκης: Κλείνουμε την πόρτα σε κάθε απειλή

Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν πριν από λίγα λεπτά τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις», τους είπε ο Πύργος Ελέγχου, με τον αρχηγό της μοίρας να απαντά: «Η 332 μοίρα πετά στο μέλλον».

«Τα νέα “Γεράκια” προσεγγίζουν την 332 Μοίρα κι ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου» ακούστηκε μόλις τα έξι Rafale έφτασαν στην Τανάγρα.

Πριν την προσγείωσή τους στην Τανάγρα πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αλλά και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 

Μετά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, τα Rafale συνόδευσαν μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι κάθε ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδας αποτελεί προβολή ειρήνης. «Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση η παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα, πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών δίνoυν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπεγράφηπριν από περίπου ένα χρόνο - συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 - από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η απόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα δύο από τα έξι Rafale που ήρθαν σήμερα στην Ελλάδα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Σημειώνεται ότι ο αεροναυπηγός και εκδότης Φαίδων Καραϊωσηφίδης χαρακτήρισε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ τα αεροσκάφη «game changer» τα γαλλικά μαχητικά εξηγώντας τα χαρακτηριστικά τους που δίνουν προβάδισμα της Ελλάδας στους αιθέρες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr