Daily Mail: Με λέμβους, GPS και ψυγεία μάχονται τον κορωνοϊό οι γιατροί στα ελληνικά νησιά 

Χρησιμοποιώντας λέμβους, GPS και φορητό ψυγείο, οι γιατροί που έχουν αναπτυχθεί από τον ΕΟΔΥ  έχουν ξεκινήσει δοκιμές για τον κορωνοϊό στα νησιά του Αιγαίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. 

Για να αποφευχθεί η αύξηση των λοιμώξεων, τα πορθμεία λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα. Τα νοσοκομεία στα ελληνικά νησιά λαμβάνουν πόρους για τη δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας.


Πολλά μικρότερα νησιά με μόνο βασικές ιατρικές εγκαταστάσεις βοηθούνται από ομάδες τοπικής βοήθειας όπως η Symplefsi, η οποία παρείχε εθελοντές και φουσκωτά σκάφη για να βοηθήσει τους γιατρούς από κρατική υπηρεσία υγείας να εκτελέσουν εξετάσεις σε απομακρυσμένα νησιά όπως η Σίκινος. Το νησί είναι 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σαντορίνης και έχει πληθυσμό 260 ατόμων.

"Στόχος μας είναι να κάνουμε τους κατοίκους να αισθάνονται ασφαλέστερα (με) ταχύτερη παρέμβαση όταν απαιτείται για τους κατοίκους ή τους τουρίστες", δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμάνεας συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία δοκιμών στο νησί. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύουμε τα νησιά μας, ενισχύουμε την ικανότητά μας. Πρέπει να κάνουμε δοκιμές COVID", είπε o κ. Αρκουμανέας.


"Η υπηρεσία πορθμείων για τους επισκέπτες στα νησιά επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα και η Ελλάδα σκοπεύει να αρχίσει να υποδέχεται ξανά διεθνείς ταξιδιώτες στις 15 Ιουνίου. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο συγκριτικά χαμηλός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα - μόλις κάτω από 2.900 περιπτώσεις με 173 θανάτους - θα προσελκύσει ξένους τουρίστες και θα απαλύνει τις συνέπειες μιας αναμενόμενης ύφεσης" τονίζει το ταμπλόιντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ πολλοί κάτοικοι του νησιού εξαρτώνται από τον τουρισμό για τα προς το ζην τους, έχουν επίσης ανακουφιστεί από την απομόνωσή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ανησυχούν για το άνοιγμα στους ξένους.


"Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά. ... Τώρα με τους ανθρώπους που θα έρθουν, τι θα συμβεί;" διερωτάται η Κατερίνα Βικέλη, κάτοικος της Μήλου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ολόκληρη η αλυσίδα των νησιών των Κυκλάδων, η οποία περιλαμβάνει τη Μήλο καθώς και τους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Πάρου, της Νάξου, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αντιπροσωπεύει μόνο τέσσερα από τα συνολικά αναφερόμενα κρούσματα της χώρας. Παράλληλα, μόνο τρεις από τους θανάτους από τον ιό σημειώθηκαν σε κατοικημένα νησιά, ενώ υπάρχουν πάνω από 200 κατοικημένα νησιά.

Πηγή: skai.gr