Κλείσιμο

Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων η καταστροφή από την πυρκαγιά- Δείτε δορυφορικές εικόνες

Τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής δείχνουν ότι η περιββαλοντική ζημιά από τη φωτιά περιορίστηκε περίπου στο μισό της συνολικής έκτασης που επλήγη.

Μικρότερες είναι τελικά οι περιβαλλοντικές συνέπειες από την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης (3 μέτρα) από το Post Fire Biodiversity Recovery Hub μετά την κατάσβεση της φωτιάς, τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η καταστροφή από την πυρκαγιά περιορίστηκε περίπου στο μισό της συνολικής έκτασης που επλήγη.

Όπως επισημαίνει, οι ζώνες του Εθνικού Πάρκου που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η Α2 με 26.367 καμένα στρέμματα, ενώ στην κρίσιμη ζώνη Α1 με τη μεγαλύτερη πυκνότητα παρουσίας θέσεων φωλεοποίησης του Μαυρόγυπα, η πυρκαγιά επηρέασε 4.590 στρέμματα.

Στον αριστερό χάρτη απεικονίζεται η συνολική πληγείσα περιοχή η περίμετρος της οποίας περικλείει μια έκταση 45.412 στρεμμάτων.

Δορυφορικές εικόνες από τη Δαδιά

Στον δεξιό χάρτη αποτυπώνεται με λεπτομερή χαρτογράφηση η σφοδρότητα της πυρκαγιάς σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της στη βλάστηση της περιοχής. Με πορτοκαλί χρώμα σημειώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά διαδόθηκε κυρίως στην επιφάνεια του εδάφους ( 16.072 στρέμματα), καίγοντας δασική καύσιμη ύλη σε επαφή με το έδαφος (π.χ., κατακείμενα ξηρά φύλλα και βελόνες, μικρά κλαδιά, χόρτα και χαμηλού ύψους θάμνoυς), αφήνοντας ανεπηρέαστη ή σχεδόν ανεπηρέαστη την κόμη των δέντρων. Με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά έκαψε το σύνολο σχεδόν της διαθέσιμης βλάστησης (22.097 στρέμματα), από τον υπόροφο μέχρι και την κόμη των δέντρων ή προξένησε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης. Με πράσινο χρώμα οι εντελώς άκαυτες νησίδες βλάστησης μέσα στην πληγείσα περιοχή (6.153 στρέμματα).

Το υψηλό ποσοστό (50% της πληγείσας περιοχής) από άκαυτες νησίδες και χαμηλής/μέτριας σφοδρότητας πυρκαγιάς αφήνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των σπάνιων αρπακτικών και πτωματοφάγων ειδών στην περιοχή. Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ήδη καταρτίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταπυρικής αποκατάστασης της περιοχής το οποίο αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες ημέρες. Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης θα επαληθευτούν και θα εμπλουτισθούν ως προς τη θεματική τους πληροφορία από εκτεταμένες εργασίες πεδίου.

Σημειώνεται ότι η χωρική αποτίμηση της σφοδρότητας αποτελεί βασικό στοιχείο για την κατανόηση της μεταπυρικής εκτίμησης των στοιχείων βιοποικιλοτητας και του φυσικού κεφαλαίου για τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων με σκοπό τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων μέσω της λήψης των κατάλληλων μέτρων

Πηγή: skai.gr