Κλείσιμο

Αυστηρό lockdown και στην Κοζάνη - Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως είπε, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19, η οποία από χθες προχώρησε σε εξαντλητική επεξεργασία των υφιστάμενων δεδομένων, κρίθηκε αναγκαία η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιοχή αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχουν πλέον εφαρμογή από αύριο το πρωί στις 6 και για 7 ημέρες, τα μέτρα που ισχύουν και για τη Δυτική Αττική. Πιο συγκεκριμένα:

1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων σε όλη την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

4. Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών, στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.

6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, , αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.

7. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά τρεις ημέρες.

9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

10.Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και σύσταση στους κατοίκους της Κοζάνης, όπως και στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς όπως ανέφερε, «η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη». Αναλυτικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 να νοσηλεύονται και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές high-risk, οι οποίες τελούν ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό. Από τα 397 αυτά κρούσματα, 199 βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης, 134 στο Δήμο Εορδαίας, 43 στο Δήμο Βοΐου, 15 στο Δήμο Σερβίων και 6 στο Δήμο Βελβεντού. Το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών τους συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερους από έναν όμορο δήμο μέσα στην ίδια την περιφερειακή ενότητα, όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση, γεγονός, που όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, τους αναγκάζει να θέσουν περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή. Το 81,23% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 46,91% στην πρώτη περίπτωση και 34,32% στη δεύτερη. Τέλος, το 14,57% των κρουσμάτων είναι συνταξιούχοι, το 10,12% ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 10,10% αυταπασχολούμενοι που σχετίζονται με το πλανόδιο εμπόριο.

Παράλληλα όπως σημείωσε είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους στην Κοζάνη, το λεγόμενο seven days moving average, ενώ ήταν 25,2 την προηγούμενη εβδομάδα χθες είχε σκαρφαλώσει στο 31,3, γεγονός που βρίσκεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες 73 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία, σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει η Δυτική Αττική. Συγκεκριμένα, στο δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα -με 28 να νοσηλεύονται- ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στο δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65 -με 12 να νοσηλεύονται- και οι στενές επαφές τους ανέρχονται σε 162. Τέλος στο δήμο Μάνδρας, τα ενεργά κρούσματα ήταν χθες 32, σήμερα είναι 30 , 8 νοσηλεύονται, και οι στενές επαφές τους είναι 91. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη. Το 28% των ενεργών κρουσμάτων και το 22% των στενών επαφών τους των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας συνδέονται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στον όμορο δήμο Μάνδρας. Αντίστοιχα, το 41% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στο δήμο Μάνδρας συνδέεται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στους όμορους δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και διάδραση στις μετακινήσεις μεταξύ των τριών αυτών όμορων δήμων της Δυτικής Αττικής, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να αφορά σε επαγγελματικές υποχρεώσεις. Το 78,7% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 50,38% στην πρώτη περίπτωση και 28,32% στη δεύτερη. Τέλος, το 24,31% των κρουσμάτων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 29,22% είναι εργάτες σχετιζόμενοι με φορτώσεις-εκφορτώσεις, ή με καλλιέργεια γης, οικοδόμοι, πλανόδιοι μικροπωλητές ή έμποροι φρούτων και λαχανικών, συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί αυτοκινήτων με εύλογα πολλαπλές επαγγελματικές μετακινήσεις στην περιοχή.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα εφησυχασμό», ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, επισήμανε ότι ναι μεν «σταθεροποιείται, εξαιρετικά δυσανάλογα και πολύ αργά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά σταθερά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη». «Ο κύριος δείκτης για αυτό είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί -αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τα πιο αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κοζάνη και στη Δυτική Αττική αλλά και όλα τα μέτρα που κατά καιρούς αποφασίζουν, βασίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα και μόνο, «τα οποία αποτελούν πάντα το απόλυτο μοναδικό κριτήριο κάθε μας απόφαση».

«Προφανώς κανείς δεν θέλει να ζει με περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να είναι απολύτως αντιληπτό όμως, ότι ο μόνος λόγος για την επιβολή αυτών των πρόσθετων μέτρων είναι η προστασία της ζωής των πολιτών. Η πολιτεία έχει υποχρέωση, όταν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατέψει ζωές. Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις, επιβάλλονται δυναμικά κι άμεσα αντανακλαστικά. Γι΄ αυτό άλλωστε ανακοινώνουμε συνεχώς και τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα, ώστε και οι πολίτες να είναι ενήμεροι και να τηρούν με προσήλωση τα μέτρα αλλά και οι παράγοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν, χτυπώντας καμπανάκι συναγερμού, προειδοποιώντας για τους κινδύνους για τη ζωή των δημοτών κι αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ενώ προσέθεσε ότι παρακολουθούν μαζί με την υγειονομική επιτροπή τα δεδομένα σε κάθε περιοχή και με βάση αυτά κινούνται και λαμβάνουν τις αποφάσεις.

«Κανείς δήμαρχος δεν θέλει να περνάει στους δρόμους και να τα βλέπει όλα κλειστά. Είμαι βέβαιος όμως ότι ακόμη περισσότερο δεν θέλει να βλέπει τους δημότες στα νοσοκομεία και στις εντατικές. Σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, πολίτες. Ο καθένας φυσικά με το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός τόνισε για ακόμη μία φορά «ότι τα μέτρα είναι αναγκαίο να τηρούνται από όλους μας στο ακέραιο. Όχι μόνο στις περιοχές που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν επιβαρυμένη εικόνα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, έχουν προχωρήσει στην εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς όπως ανέφερε «η προσπάθεια των πολλών δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο, από τα στιγμιαία σφάλματα των λίγων».

Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε ότι «η τήρηση των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να περάσουμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο προσεχές μέλλον, όχι όμως δυστυχώς φέτος τις γιορτές -όσο και αν το θέλουμε αυτό. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατεύσουμε. Είναι ο καλύτερος τρόπος να φτάσουμε όλοι ασφαλείς στο τέλος αυτής της διαδρομής. Και αυτό το τέλος φαίνεται πια αρκετά κοντά μας».

«Ας μην διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα, μια νέα έξαρση, ας μην διακινδυνεύσουμε για μερικές στιγμές χαλάρωσης όλα όσα έχουμε επιτύχει με τόσο κόπο μέχρι σήμερα», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν περαιτέρω οριζόντια μέτρα και αν θα γίνει ρεβεγιόν με 9 άτομα όπως είχε ανακοινωθεί ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η δυνατότητα για συναναστροφή με μια άλλη οικογένεια και μέχρι 9 άτομα δεν πρέπει να παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε πάρτυ, σε ρεβεγιόν ή σε στιγμές απροσεξίας και χαλάρωσης.

«Δεν υπάρχουν ρεβεγιόν πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και αν παρατηρηθεί ή αξιολογηθεί ότι γίνεται προσπάθεια κατάχρησης ή πέσουν στην αντίληψή μας φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν προετοιμασίας καταστάσεων εκτός τήρησης μέτρων τα οποία έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές, προφανώς θα επανεξεταστεί κάθε μέτρο όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την πορεία της πανδημίας», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως κι αυτό το μέτρο μέχρι την τελευταία στιγμή θα είναι υπό επανεξέταση αν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα.

«Είναι έκκληση, παράκληση, είναι μάλλον το αυτονόητο προς όλους ότι ρισκάρουμε τα πάντα με τις όποιες υπερβολές και τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων σε αυτές τις συναναστροφές. Για 3,4, 5 ώρες γιορτινού ξεφαντώματος χωρίς μέτρα ας μην στείλουμε αγαπημένους μας ανθρώπους στο νοσοκομείο ας μην παίξουμε με τις ζωές τους, ας μην συμβάλλουμε στην έξαρση του οποιουδήποτε ιικού φορτίου, ας μην λειτουργήσουμε ως πολλαπλασιαστές αυτού του ιού. Ο καθένας θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει. Καμία έκπτωση στα μέτρα. Η οποιαδήποτε έκπτωση στα μέτρα η οποιαδήποτε πραγματική χαλάρωση χωρίς εφαρμογή μέτρων και χωρίς να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των επιδημιολόγων μας ακόμα και σε αυτή τη δυνατότητα συναναστροφής μπορεί να είναι εξαιρετικά άσχημη εξέλιξη», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: Skaigr, ΑΠΕ-ΜΠΕ