Στο κόκκινο Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα: Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για lockdown, σχολεία, κυκλοφορία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αττική, μετά την εκρηκτική αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό κατά 77,9%, καθώς τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 3.791.

Αναλυτικά, στη Βόρεια Αττική καταγράφεται άνοδος 81,8% στα 623 κρούσματα. Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα, τα οποία ξεπερνούν τα 1.040 (+67%), ωστόσο η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+123,5%) παρατηρείται στον δυτικό τομέα με 548 κρούσματα.

Στον Πειραιά, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 89,9% στα 481 κρούσματα, ενώ στη Δυτική Αττική, παρά το lockdown, η άνοδος ανέρχεται στο 38,9% και στα 194 κρούσματα. Αντίστοιχα, στην Ανατολική Αττική οι μολύνσεις έχουν ανέλθει στις 463 (62,4%). 

Στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα μεταβούν αύριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα διαμορφώνονται πλέον στα 774 με αύξηση 24,9%. 

Παρόλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν στον ΣΚΑΪ ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δεν είναι κοντά σε ένα καθολικό lockdown, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν καθιστούν αναγκαία την αυστηροποίηση των μέτρων. Ωστόσο, όλα θα κριθούν την Παρασκευή, που θα έχουν και τα στοιχεία της Πέμπτης και θα αποφασίσουν αν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα. 

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι δεν εξετάζεται κλείσιμο των σχολείων, είτε αυτό αφορά στα γυμνάσια και τα λύκεια είτε στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. 

Τέλος, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο δε θεωρείται πιθανό, καθώς έχει πολλές δυσκολίες εφαρμογής σε μια περιοχή όπως η Αττική λόγω της συμφόρησης που θα προκαλούσε στους δρόμους. 
 

Πηγή: skai.gr