Αρχοντικό Μαυρομιχάλη: Η «στοιχειωμένη έπαυλη» της Καστέλλας

Διάφορες τρομακτικές ιστορίες και μύθοι συνοδεύουν εδώ και χρόνια το ερειπωμένο αρχοντικό 

Το ερειπωμένο αρχοντικό Μαυρομιχάλη βρίσκεται στην Καστέλα του Πειραιά, πάνω από την παραλία Βοτσαλάκια, απέναντι από το νησάκι Κουμουνδούρου και είναι γνωστό στους ντόπιους  ως «το στοιχειωμένο σπίτι της Καστέλλας».

Το συγκεκριμένο συγκρότημα κατοικιών θεωρείται ότι αποτελούσε ιδιοκτησία του Κυριακούλη Π. Μαυρομιχάλη, ο οποίος ήταν κάποτε Έλληνας Υπουργός και μετέπειτα -για λίγους μόνο μήνες- Πρωθυπουργός της Ελλάδος αποτελώντας επιλογή του Βασιλιά Γεωργίου του Α’. Ο Μαυρομιχάλης έφυγε από τη ζωή το 1916 και από τότε στο σπίτι έπεσε βαριά σκιά για τα επόμενα χρόνια.

Τριάντα χρόνια αργότερα η έπαυλη πήρα και πάλι ζωή αλλά για διαφορετικό σκοπό. Ήταν οι εγκαταστάσεις κρίθηκαν κατάλληλες για να φιλοξενήσουν τρεις σχολές διαδοχικά. Η πρώτη και μάλιστα πιο γνωστή και ιστορική πλέον σχολή που φιλοξενήθηκε στην Έπαυλη Μαυρομιχάλη, ήταν η Ναυτική σχολή της Ύδρας. Αργότερα η Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας εγκαταστάθηκε στην Έπαυλη Μαυρομιχάλη στην Καστέλλα. Οι Σχολές Ύδρας παρέμειναν στην Καστέλλα μέχρι την τον Νοέμβριο του 1949 δηλαδή για περίπου επτά χρόνια. 

Εκτοτε, το κτήριο δεν κατοικήθηκε και αφέθηκε να ερειμώνει. 

Σήμερα τίποτα δε θυμίζει την παλιά αίγλη που είχε το εντυπωσιακό αρχοντικό παρά μόνο ο θυρεός της οικογένειας που διακρίνεται στην κεντρική πόρτα.

Δείτε πώς είναι σήμερα μέσα από το βίντεο του καναλιού n.p. production στο Youtube

Οι μύθοι που συνοδεύουν το σπίτι

Διάφορες τρομακτικές ιστορίες και μύθοι συνοδεύουν εδώ και χρόνια την ερειπωμένη έπαυλη.

Αρχικά, λέγεται ότι μέσα στο σπίτι κυκλοφορεί το πνεύμα μιας κοπέλας ντυμένης στα λευκά η οποία κάποτε βιάστηκε από έναν άντρα.

Επίσης άλλες φήμες λένε πως από το σπίτι των Μαυρομιχαλάιων ξεκινούν υπόγειες στοές που καταλήγουν είτε στην Ύδρα είτε στο νησάκι της Σταλίδας.

Στις 7 Μαίου 2021 εντοπίστηκε μέσα σε υδατοδεξαμενή από παιδιά που έπαιζαν ένας σκελετός ο οποίος ανήκει σε 27χρονο Γάλλο χορευτή τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από τα τέλη Αυγούστου του 2020.

Πηγή: skai.gr
TAGS: σπίτι