Απεργιακός καύσωνας για την κινητικότητα

"Φωτιά" παίρνει από σήμερα Δευτέρα το μέτωπο των κινητοποιήσεων στο δημόσιο, με απεργίες, πορείες, ακόμη και ολονυχτίες έξω από τη Βουλή, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και τη διαθεσιμότητα. Ο πρωθυπουργός, έχει ξεκαθαρίσει πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του δημοσίου θα φτάσει έως το τέλος ενώ η κυβέρνηση με κινήσεις εκτόνωσης της έντασης επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί θα αξιοποιηθούν σε δομές της ΕΛΑΣ και του σωφρονιστικού συστήματος. Εκτός από το μέτωπο των κινητοποιήσεων, την κυβέρνηση απασχολεί και το άλλο μέτωπο, αυτό του πολυνομοσχεδίου, και της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα γίνει την Τετάρτη, σε μια εβδομάδα "φωτιά" για το κοινοβούλιο.

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση εμφανίζονται πάντως αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα τους, μέχρι τέλους. Aυτή την ώρα, οι δημοτικοί αστυνομικοί βρίσκονται έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, όπου θα έχουν συνάντηση με το γενικό γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμικό.

Στις 12 το μεσημέρι
οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ - ΟΤΑ έχουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, από την οποία θα ξεκινήσει και πάλι μηχανοκίνητη πορεία. Ανάλογες, μηχανοκίνητες πορείες, έχουν σχεδιαστεί για και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Την ίδια μέρα στις 8 το βράδυ η ΠΟΕ-ΟΤΑ μαζί με την ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσουν ολονύκτια συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος ενώ την ίδια ώρα και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στο ίδιο σημείο.

Στις 11:30 το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια. Για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου ΠΟΕ -ΟΤΑ και ΟΛΜΕ στις 7 το απόγευμα θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος όπου και σχεδιάζουν να διανυκτερεύσουν.

Στο απεργιακό μπλακ
άουτ της εβδομάδας που ξεκινά συμμετέχουν οι δήμοι που βάζουν λουκέτο μέχρι την Τετάρτη , κρατώντας κλειστούς και τους τομείς καθαριότητας αφού η αποκομιδή θα γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις ενώ ανοιχτές θα είναι οι προνοιακές δομές μόνο την Δευτέρα και την Τετάρτη. Χωρίς ΟΣΕ και Προαστιακό θα μείνουν οι πολίτες την Τρίτη ημέρα γενικής απεργίας , την ίδια μέρα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν μόνο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ ενώ στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ καθώς επίσης και οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα απέχουν από τα καθήκοντα τους και την Τετάρτη 24 Ιουλίου.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών συναντώνται με το προεδρείο της ΚΕΔΕ το οποίο νωρίτερα θα έχει συνάντηση και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αποφασισμένος να «περάσει» το σχέδιο της διαθεσιμότητας είναι όμως και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που μιλώντας στο Πρώτο Θέμα δήλωσε πως προτεραιότητα του είναι οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι.

«Έρχονται σήμερα κάποιοι συνδικαλιστές, μας κατηγορούν για απολύσεις και ζητάνε αξιολογήσεις. Αξιολογήσεις άρχισαν ήδη και θα γίνουν για όλους. Αλλά ποιοι μας κατηγορούν; Αυτοί που δεκαετίες τώρα δεν άφηναν κανέναν υπουργό να κάνει την παραμικρή αξιολόγηση! Αυτοί που στα υπηρεσιακά συμβούλια κάλυπταν τους επίορκους μιλούν τώρα για «τυφλές απολύσεις». Αντιλαμβάνομαι ότι τα μέτρα αληθινής εξυγίανσης είναι δυσάρεστα για κάποιους. Αλλά εμένα είναι προτεραιότητά μου είναι το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι-για τους οποίους δεν έκλαψε κανείς και οι περισσότεροι τους αντιμετωπίζουν ως απρόσωπο στατιστικό μέγεθος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε ότι υπάρχουν ανάγκες επείγουσας κάλυψης θέσεων σωφρονιστικών φυλάκων, που μπορούν να ικανοποιηθούν από τη διαδικασία κινητικότητας των δημοτικών αστυνομικών.

«Στόχος μας είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες και εντέλει στους δημότες. Ήδη, με τη σύσταση της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλέπεται η αξιοποίηση των δημοτικών αστυνομικών και η ομαλή ένταξή τους στο νέο μοντέλο δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας» τόνισε με τη σειρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές, μετά τις δηλώσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, τονίζουν ότι αίρονται και οι τελευταίες επιφυλάξεις σε ότι αφορά το θέμα της αξιοποίησης των δημοτικών αστυνομικών.

Επισημαίνουν σχετικά ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα έχουν θέση και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κινητικότητας η οποία θα προχωρήσει τάχιστα, καθώς σημειώνουν, πρόκειται για κενά που είναι επείγον να καλυφθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες συστήνεται άμεσα ομάδα εργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ