Πρόστιμα 483.000 ευρώ για απομιμητικά προϊόντα – Κατασχέθηκαν 54.567 τεμάχια

Περισσότεροι από 11.000 έλεγχοι από την 1η Σεπτεμβρίου - Στα 1,29 εκατ. ευρώ τα συνολικά πρόστιμα για παραβάσεις στην αγορά

Πρόστιμο

Στην επιβολή προστίμων ύψους 483.000 ευρώ για παραβάσεις που σχετίζονται με απομιμητικά προϊόντα προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, στο πλαίσιο εκτεταμένων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου 2026.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, κατά τη διάρκεια των ελεγκτικών επιχειρήσεων κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 54.567 τεμάχια, ενώ τα πρόστιμα για το σύνολο των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν στην αγορά ανήλθαν σε 1.292.327 ευρώ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τη Διατομεακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και ξεπέρασαν συνολικά τους 11.000, καλύπτοντας διαφορετικές κατηγορίες παραβάσεων της εμπορικής νομοθεσίας.

Τα πρόστιμα για τα απομιμητικά και τις υπόλοιπες παραβάσεις

Το μεγαλύτερο μέρος των προστίμων αφορούσε παραβάσεις σχετικά με απομιμητικά προϊόντα, για τις οποίες επιβλήθηκαν 483.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Αρχή επέβαλε πρόστιμα 427.190 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας της αγοράς, ενώ επιπλέον 382.137 ευρώ αφορούσαν παραβάσεις των έκτακτων μέτρων αθέμιτης κερδοφορίας και των διατάξεων προστασίας των καταναλωτών.

Η αντιμετώπιση της διακίνησης απομιμητικών προϊόντων αποτελεί αντικείμενο συστηματικών ελέγχων, καθώς και το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί κατασχέσεις χιλιάδων απομιμητικών ειδών σε Θεσσαλονίκη και Ρόδο.

Αντίστοιχα, κατά το δίμηνο Ιουλίου–Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί πρόστιμα και εκτεταμένες κατασχέσεις, στο πλαίσιο ελέγχων με έμφαση σε τουριστικές και παραλιακές περιοχές.

Όπως υπογραμμίζει η Ανεξάρτητη Αρχή, οι έλεγχοι αποσκοπούν στην προστασία των καταναλωτών και στη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων που τηρούν τη νομοθεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
1 0 Bookmark

Απόρρητο