Στις 11.00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη για τον «οδικό χάρτη» χαλάρωσης των μέτρων

Τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε άρση των περιορισμών που ισχύουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ανακοινώσει στις 11.00 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Μιλώντας τη Δεύτέρα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης είχε δηλώσει ότι η χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό θα γίνει τον Μάιο, αμέσως μετά το Πάσχα. 

Είχε τονίσει δε ότι αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι θα δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους. 

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει αποκλιμάκωση», είχε επισημάνει. 

Ωστόσο, μετέθεσε χρονικά την κατάργηση της μάσκας επισημαίνοντας ότι είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός που έχει να κάνει με εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. «Οπότε μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις», υπογράμμισε. 

Πάντως, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αναστολή των μέτρων και πλήρη επανεξέταση τους τον Σεπτέμβριο. 

Για τον εορτασμό του Πάσχα, ανέφερε ότι δε θα απέχει από αυτό που έχουμε σήμερα. «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο», είπε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα σημειώνοντας ότι η άρση των μέτρων θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

«Πάμε για ένα καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΕΟΔΥ: Πάνω από 15.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Τρίτη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 15.690 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Ακόμη 64 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και 356 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, με οι 6.339 μολύνσεις στο Λεκανοπέδιο, ενώ 1.610 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη

Τέταρτη δόση εμβολίου: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες 70-79

Ανοίγει σήμερα στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση), με το εμβόλιο κατά της Covid-19, για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 60-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι 7 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω και έχουν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού.

Από 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-9 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Όπως είχε εξηγήσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα. Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Η 2η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πηγή: skai.gr