Πλεύρης: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό- Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid

«Μετά από 2 χρόνια βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση διαχείρισης της πανδημίας. Πλέον μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην έναρξη της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. 

Πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero covid, όπως στην Κίνα» επισημαίνοντας ότι οι πανδημικοί δείκτες επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. «Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε», επισήμανε. 

Αναφέρθηκε δε και σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, σημειώνοντας ότι είχαν στόχο να μειώσουν τις απώλειες από την πανδημία.

Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολιγική εικόνα της χώρας 

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, στην αρχή είχαμε ένα ΕΣΥ, το οποίο είχε βγει από μια δέκατη κρίση, δεν υπήρχε εμβόλιο, θεραπείες και τεχνογνωσία. Ωστόσο, τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει ενισχυθεί και υπάρχουν και η τεχνογνωσία και τα φάρμκακα.

«Θα συνεχίσουμε την ενίσχυσή του και τα νομοσχέδια που έρχονται έχουν στόχο να δομήσουν ένα πιο ανθρωποκεντρικό ΕΣΥ με επίκεντρο τον πολίτη και να στηρίξουμε με πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισήμανε. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι τώρα, έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρή νοσηρότητα και τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, στον οποίο η Ελλάδα κινείται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον γενικό πληθυσμό. 

«Φωνές που ακούστηκαν ότι θα διασωληνώνουμε κόσμο σε πάρκινγκ δεν επιβεβαιώθηκαν», υπογράμμισε τονίζοντας ότι η χώρα μας βρέθηκε σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, καθώς «μειώνονται τα κρούσματα, οι νοσηλείες σε απλές και κλίνες ΜΕΘ και έχει επανέλθει η οικονομική ζωή». 

Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση συμμετείχαν και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επικούρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πηγή: skai.gr