Κλείσιμο

Επιμένει στις καταγγελίες του ο Καλογρίτσας: Στημένος ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Ιωάννα Μάνδρου

Επέμεινε μέχρι κεραίας κατά τη διάρκεια της απολογίας του σε όσα έχει ήδη καταγγείλει ο επιχειρηματίας και εργολάβος δημοσίων έργων Χρήστος Καλογρίτσας, σχετικά με το παρασκήνιο που προηγήθηκε της συμμετοχής του στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Καλογρίτσας ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου Ευδοξίας Κιουπτίδου σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν προϊόν προσυνεννόησης με τον τότε υπουργό Νίκο Παππά, με σκοπό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του σήμερα ο Χρήστος Καλογρίτσας αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πώς εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για να πληρωθεί η εγγυητική επιστολή που ήταν απαραίτητη για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, ενώ πρόσθεσε ότι ο τότε υπουργός Νίκος Παππάς υπήρξε «οργανωτής» της όλης επιχείρησης για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες.

Επίσης ανέφερε ότι ο Νίκος Παππάς ήταν εκείνος που έκλεισε τη συμφωνία με τον λιβανέζικο όμιλο CCC για τα 3 εκ. Ευρώ, ενώ χαρακτήρισε τη σχετική συμφωνία για την καταβολή άτους ως εικονική σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Πρόσθεσε μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι προέβη στις καταγγελίες για το παρασκήνιο του διαγωνισμού και την εμπλοκή σε αυτό του Νίκου Παππά, όταν ο λιβανέζικος όμιλος στράφηκε εναντίον του δικαστικά διεκδικώντας τα 3 εκατομμύρια από μια συναλλαγή που ήταν εικονική και σκοπό είχε να εξυπηρετηθεί το σχέδιο της τότε κυβέρνησης για να αποκτήσει κανάλι.

Σε ό,τι αφορά τυχόν εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων στο παρασκήνιο αυτό σε σχετική ερώτηση της ανακρίτριας, ο Χρήστος Καλογρίτσας απάντησε ότι «δεν επιθυμεί να απαντήσει», ενώ σε άλλη ερώτηση αν είχε προσυμφωνήσει με κάποιους πριν προβεί στις καταγγελίες η απάντηση του ήταν «ουδέποτε με κανέναν και για κανένα λόγο».

Πάντως με την ολοκλήρωση της απολογίας Καλογρίτσα που υπήρξε πολύωρη (τουλάχιστον πέντε ώρες) την Πέμπτη έχει κληθεί σε απολογία ο Νίκος Παππάς ενώ η ανάκριση για την πολυσυζητημένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ολοκληρώνεται πριν το τέλος του μήνα.

Η ανακρίτρια αναμένεται να υποβάλλει την εισήγηση της στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και θα αναλάβει να παραπέμψει η όχι την υπόθεση σε Ειδικό Δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει παραπομπή η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Κατηγορούμενη η εισαγγελέας Τουλουπάκη

Και ενώ η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών «τρέχει» και το ενδεχόμενο ενός Ειδικού Δικαστηρίου και μάλιστα σύντομα είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό, για την Novartis και το σκάνδαλο με την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών με μόνα στοιχεία τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, η ανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Την προσεχή Παρασκευή έχει κληθεί ως κατηγορούμενη σε απολογία η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη η οποία διετέλεσε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ήταν εκείνη που χειρίστηκε τις ανακρίσεις με σειρά πράξεων και παραλείψεων για τις οποίες διώκεται για σωρεία αδικημάτων.

Η Ελένη Τουλουπάκη θα ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία της ενώ σε απολογία θα κληθούν και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης που υπηρετούσαν εκείνη την εποχή στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πάντως μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των μη πολιτικών προσώπων τελευταίος θα κληθεί σε απολογία ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που είναι και το κεντρικό πρόσωπο της παραπομπής από τη Βουλή στη δικαιοσύνη με βάση τις διατάξεις του Ειδικού Δικαστηρίου.