Κλείσιμο

Απόκαλυψη για την τραγωδία στο Μάτι: Κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων

«Η καθημερινότητα μας έχει σταματήσει στις 23 Ιουλίου του 2018 πιστεύω δεν υπάρχει άνθρωπος, που θα έχει νιώσει στην οσμή του την καμένη σάρκα και μπορεί να ξεχάσει» δηλώνει πυρόπληκτος στο Μάτι στην κάμερα του ΣΚΑΙ.

«Από τις χειρότερες εικόνες, που μου έχουν μείνει είναι όταν έβαζα τη γυναίκα μου μέσα στο σάκο και άκουγα το φερμουάρ να κλείνει. Ας το λάβει αυτό ο υπόψιν του ο εισαγγελέας» λέει άλλος πυρόπληκτος στο Μάτι.

Ο Γιώργος Καίρης ήταν δίπλα στη συζυγό του μέχρι την τελευτάια στιγμή... Έχασε τον άνθρωπό του, αλλά όχι την ελπίδα του για απονομή δικαιοσύνης... Το ενδεχόμενο όμως να μην ξεκινήσει άμεσα το δικαστήριο τον φέρνει σε ακόμα πιο απελπιστική θέση.

«Νομίζω ότι είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή. Ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον κι αν το ξεκινλησουμε από πιο νωρίς γιατί δεν πήγε απευθείας στον ανακριτή. Για ποιο λόγο; Aν μείνει στο πλημμέλημα εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει είναι σα να με κοροϊδεύουν μέσα στα μάτια μου. Εν καιρω ειρήνης έχουμε 103 θύματα και νομίζω ότι θα έπρεπε η ίδια η δικαιοσύνη και οι ίδιοι οι εισαγγελείς να έχουν πάρει διαφορετική θέση» λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Ελευθερος Τύπος τις τελευταίες μέρες μαίνεται ένας ιδιοτυπος δικαστικός εμφύλιος παρόλο που και οι δυο πλευρές θέλουν να αποδοθούν δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελευθερου τύπου στο πιο πρόσφατο έγγραφο της εισαγγελίας προς τον ανακριτή στις 29 Ιανουαρίου ο εισαγγελέας πρωτοδικών καλεί τον ανακριτή να ολοκληρώσει σύντομα τις διαδικασίες αναφέροντας:  ''Για τα πλημμελήματα δε που αυτή αφορά παρήλθε ήδη διάστημα ίδο με το ήμισυ και πλέον του χρόνου παραγραφής τους..''

Ο εισαγγελέας μάλιστα τονίζει ότι εάν δεν ξεκινήσει άμεσα η δίκη τότε υπάρχει κίνδυνος παραγραφής του αδικήματος, καθώς ο ανακριτής έχει στα χέρια του τη δικογραφία τα τελευταία δυο μισι χρόνια.

''Ούτε μας την αποστείλατε , αλλά ούτε και ουδεμία απαντησή σας λάβαμε επ' αυτού'' αναφέρει Εισαγγελές Πρωτοδικών

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος για μήνες πήγαινε στο πατρικό του και προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει με πόσο αδικο και σκληρό τρόπο έχασε τη μητέρα του δεν μπορεί να δεχτεί ότι ελλοχεύει κίνδυνος παραγραφής.

«Έχουν περάσει 2, 5 χρόνια με ένα πίνγκ πόνγκ ευθυνών μεταξύ εισαγγελέων και ανακριτού. Δεν θέλω να πιστεύω, ότι θα πάμε για κουκούλωμα. Επρεπε να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όποιον φταίει» λέει γιος θύματος.

«Η ανησυχία των εισαγγελέων περιορίστηκε στο να παραμείνουν πλημμελήματα τα αδικηματα, που ήταν κακουργηματα, ποσως μας ενδιαφερει το όψιμο ενδιαφερον της εισαγγελίας. Αν παραμείνουν πλημμελήματα τότε θα υπάρχει, όταν έρθει το κλητήριο θέσπισμα στην πενταετία, προστίθενται αλλα τρία χρόνια παραγράφονται στην οκταετία» αναφέρει ο Συνήγορος Οικογενειών, Βασίλης Καπερνάρος.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εαν η Εισαγγελία είχε ασκήσει δίωξη για κακούργημα ,που παραγράφεται έπειτα από 15 έτη, δεν θα υπήρχε η βιασύνη για να ξεκινήσει η δίκη άμεσα.

Πηγή: skai.gr