Κλείσιμο

Αποφυλάκιση για τον αρχηγό της «Mαφίας του Λουκουμά» λόγω αναβολής της δίκης

Στον 40χρονο φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης, επιβλήθηκαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα στον κατηγορούμενο ο οποίος παρέμεινε προφυλακισμένος επί 14 μήνες

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης με τη λεγόμενη “Μαφία του Λουκουμά”, για τον ερχόμενο Μάιο, ενώ αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους για τον 40χρονο φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης. Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα στον κατηγορούμενο ο οποίος παρέμεινε προφυλακισμένος επί 14 μήνες.

Σε δίκη παραπέμφθηκαν συνολικά 12 άτομα που εμπλέκονται σε υπόθεση παράνομης δραστηριότητας, με επίκεντρο τον έλεγχο των σημείων πώλησης λουκουμάδων σε δημοφιλείς παραλίες της Σιθωνίας, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι εκβίαζαν και απειλούσαν ιδιοκτήτες παράκτιων καταστημάτων, υπαλλήλους ιδιωτικών εταιριών παροχής ασφάλειας και υπαίθριους πωλητές- έναν από τους οποίους ξυλοφόρτωσαν και πυροβόλησαν στην περιοχή της Νικήτης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η δράση της συγκεκριμένης ομάδας διήρκησε από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ χαρακτηρίστηκε ως «μαφία του λουκουμά».

Κατά περίπτωση, εις βάρος των εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων είναι και μία γυναίκα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για: Διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση για την τέλεση κακουργημάτων. Στρατολόγηση άλλων με επιβολή και κατάχρηση εξουσίας. Εκβίαση όπου ο υπαίτιος μεταχειρίστηκε βία και απειλές ενωμένες με κίνδυνο σώματος ή ζωής και απειλή βλάβης επιχείρησης, κατ’ επάγγελμα. Ηθική αυτουργία σε εκβίαση. Προμήθεια περιστρόφων, χειροβομβίδων, εκρηκτικών υλών. Παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα. Παράνομη κατακράτηση. Απόπειρα ανθρωποκτονίας. Επικίνδυνη σωματική βλάβη. Φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής αναγράφονται τα παρακάτω:

Ο 40χρονος μαζί μ’ άλλους τέσσερις συγκατηγορούμενους του και τον ανήλικο 16χρονο (τότε) γιό του συγκρότησαν ιεραρχικά δομημένη οργάνωση, με βασικό στόχο να εξασφαλίσουν την αποκλειστική εκμετάλλευση των επικερδέστερων και πολυπληθέστερων σημείων του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής για την επικυριαρχία στην πώληση λουκουμάδων έναντι αντίπαλων ομάδων με προφανή σκοπό τη μεγιστοποίηση τους παράνομου κέρδους τους.

Δρούσαν κυρίως σε 19 παραλίες της Σιθωνίας.

Πηγή: grtimes.gr