Κλείσιμο

Ανοίγει 20 Ιουλίου η πλατφόρμα για το freedom pass -Πώς θα πάρουν τα 150 ευρώ οι νέοι

Της Γωγώς Κατσέλη  

Σε λειτουργία θα τεθεί αύριο (20 Ιουλίου) η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι νέοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, να λάβουν το freedom pass και το ποσό των 150 ευρώ. 

Όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τις 28 Ιουνίου και προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε στη Βουλή, για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, παρέχεται οικονομική διευκόλυνση ύψους 150 ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 18-25 ετών που έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού ή την μοναδική δόση εάν πρόκειται για το σκεύασμα της Johnson&Johnson. 

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από τράπεζα.  

Η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς προβλέπει ότι ο δικαιούχος αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet, θα εισέλθει στην εφαρμογή του gov.gr και θα κάνει αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση των 150 ευρώ σε αυτήν. Επιπλέον, ο αιτών θα κληθεί να συμπληρώσει τον ΑΜΚΑ και τα στοιχεία επικοινωνίας του (e-mail και αριθμό κινητού τηλεφώνου).  

Σημειώνεται δε ότι η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). 

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, κι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, τα στοιχεία του δικαιούχου διαβιβάζονται στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την έκδοση της χρεωστικής κάρτας, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31.12.2021. 

Το ποσό των 150 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο για αγορές ή υπηρεσίες από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών και δεν είναι εφικτή η μεταφορά του σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο 

Πηγή: skai.gr