Freedom Pass: Έως πότε μπορούν να δαπανήσουν τα 150 ευρώ οι νέοι - Η διαδικασία

Το θεσμικό πλαίσιο για το λεγόμενο freedom pass, δηλαδή την παροχή οικονομικής διευκόλυνσης ύψους 150 ευρώ σε νέους 18 έως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθορίζει τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το σχετικό κονδύλι ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία ορίζει ότι τα 150 ευρώ του Freedom Pass μπορούν να δαπανηθούν μονάχα για την πραγματοποίηση αγορών ή λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. 

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία εδώ.

Η τροπολογία καθορίζει τη διαδικασία με την οποία πιστώνεται το ποσό στους κατόχους της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η οποία θα εκδίδεται ειδικά για το σκοπό αυτό από τραπεζικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό μέσω ειδικής εφαρμογής.

Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην εφαρμογή προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους με τους κωδικούς του taxisnet και θα συμπληρώνουν τον ΑΜΚΑ, τα στοιχεία επικοινωνίας τους και ειδικότερα το email και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η ψηφιακή κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε περίπτωση ποσών που δεν δαπανήθηκαν έως τότε, αυτά θα επιστρέφονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων στις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Freedom Pass, ο χρόνος έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής και άλλα τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή: skai.gr