Vegan επιδόρπιο τύπου cheesecake με φράουλες στο ποτήρι

Λαχταριστές φράουλες, αφράτη σαντιγί και βουτυράτο shortcake. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα επιδόρπιο για να γίνει το αγαπημένο του; Ειδικά όταν η εκτέλεσή του είναι εύκολη και “κυκλοφορεί” και σε vegan εκδοχή μπαίνει από μόνο του στη λίστα με τα αγαπημένα μας γλυκά.

Τι θα χρειαστείς (για 4 μερίδες):
 

Για τη βάση:

3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
½ κουταλάκι του γλύκού μηλόξυδο
¾ του φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
¼ του φλυτζανιού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τη μαρμελάδα φράουλα:

2 φλιτζάνια φρέσκες φράουλες
2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia
Για την κρέμα:

1 φλιτζάνι ωμά κάσιους, μουσκεμένα για 4 ώρες και στραγγισμένα
¼ του φλυτζανιού ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι λάδι καρύδας

Για το topping:

½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
μια πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι σαντιγί από κάσιους
ψιλοκομμένες φρέσκες φράουλες

Πώς θα το φτιάξεις:

Φτιάξε πρώτα τη βάση: Προθέρμανε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ βάλε το γάλα αμυγδάλου και το μηλόξυδο και άφησέ τα στην άκρη για λίγα λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ, πρόσθεσε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα και ανακάτεψε για να ενωθούν καλά. Ανακάτεψε το μείγμα γάλακτος αμυγδάλου-ξύδι. Πρόσθεσε τη βανίλια και τις 3 κουταλιές λάδι καρύδας και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν. Άλειψε με λάδι καρύδας μερικές θήκες για μάφιν και γέμισε τα 3/4 από το καθένα. Ψήσε μέχρι να ροδίσουν, 12 με 14 λεπτά.

Φτιάξε τη μαρμελάδα: Κόψε τις φράουλες σε μισά ή τέταρτα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, βάλε τις φράουλες, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε μέχρι να μαλακώσουν οι φράουλες αλλά να μη διαλυθούν τελείως, 12 έως 15 λεπτά. Βγάλε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και μετάφερε το μείγμα σε ένα μεσαίο μπολ. Πρόσθεσε τους σπόρους chia και βάλτο στο ψυγείο για να δέσει, 25 έως 30 λεπτά.

Φτιάξε την κρέμα: Σε ένα μπλέντερ, βάλε τα κάσιους, τη ζάχαρη, το αλάτι και 1½ φλιτζάνι νερό και ανακάτεψε μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Πρόσθεσε το λάδι καρύδας και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθεί πλήρως το μείγμα. Αυτό θα σου δώσει περίπου 2 φλιτζάνια σαντιγί. Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακάτεψε μαζί το γάλα αμυγδάλου, το σιρόπι σφενδάμου και το αλάτι.

Βάλε σε ένα ποτήρι λίγη ποσότητα από τη βάση, έπειτα λίγη κρέμα και μετά 2 κουταλιές από τη μαρμελάδα. Επανάλαβε με άλλη μια στρώση από το καθένα. Μπορείς να γαρνίρεις με ψιλοκομμένες φράουλες ή σαντιγί.

Διαβάστε επίσης:

Τι σου έχει διδάξει ακόμα και το μεγαλύτερο άγχος σου, με βάση το ζώδιό σου

Vegan επιδόρπιο τύπου cheesecake με φράουλες στο ποτήρι

Πηγή: Savoirville