Τζόλια με λαχανικά και ξινοτύρι Ίου

Τζόλια, παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά με κολοκυθάκια, μανιτάρια, ντοματίνια και ξινοτύρι Ίου

Συνταγή

Βάζουμε τα τζόλια να βράσουν για περίπου 20 λεπτά. Θα χρειαστούμε για 200 γρ τζόλια, 1 μανιτάρι κομμένο σε τέταρτα, 50γρ κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές φέτες Ζουλιέν, φρέσκο κρεμμυδάκι. Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε ελαιόλαδο, μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε φρέσκο κρεμμυδάκι, τα κολοκύθια και σβήνουμε με ένα σφηνάκι λευκό κρασί, προσθέτουμε 150 ml ζωμό κότας, τα τζόλια και δένουμε με λίγη παρμεζάνα στο τέλος. Στο πιάτο βάζουμε από πάνω 20 γρ Νιώτικο ξινοτύρι.

Το πιάτο μπορείτε να απολαύσετε στην ταβέρνα Κρινάκι στη Φοινικιά της Σαντορίνης. Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Νίκος Κουκουβάς και η εκτέλεση γίνεται από τον Iveri Chabukaidze.

Το κρινάκι της Παναγίας ή θαλασσόκρινο

Το κρινάκι της Παναγίας ή θαλασσόκρινο, που θαύμαζαν οι Θηραίοι αλλά και οι Μινωίτες, ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της χώρας μας, βρέθηκε σε ζωγραφιά που έγινε πριν 3.500 χρόνια στις τοιχογραφίες στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Επιμένει εδώ και χιλιάδες χρόνια να φυτρώνει στην καυτή και άνυδρη άμμο του καλοκαιριού και τα άνθη του εξακολουθούν να στολίζουν ακόμη και σήμερα τις αμμώδεις παραλίες του νησιού μας, από τις αρχές του Αυγούστου έως και τα μέσα του Σεπτέμβρη, σκορπώντας την λεπτή και εξωτική μυρωδιά τους τις απάνεμες καλοκαιρινές νύχτες. Παρά την πολλαπλασιαστική του δεινότητα και την ανθεκτικότητά του, λόγω της συνεχούς καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της εκμετάλλευσης των ακτών από τον άνθρωπο, το Κρινάκι θεωρείται σήμερα είδος προς εξαφάνιση.

Τοποθεσία - Φοινικιά

Ένα χωριό τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά από την τουριστική Οία της Σαντορίνης. Ένα γραφικό χωριό γεμάτο με ντόπιους που ζούνε και εργάζονται στο νησί, αλλά και με εκλεκτούς επισκέπτες που αφήνουν πίσω τους τη βουή των πόλεων, και εισχωρούν στην επιβλητική ηρεμία του χωριού, στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική περπατώντας στα πετρόχτιστα ριμίδια που οδηγούν σε αυτήν την άλλη εποχή, που όλοι εμείς κρατάμε σαν θησαυρό στην καρδιά μας. Στη διαδρομή όλες οι αισθήσεις θα ικανοποιηθούν. Θα κρυφοκοιτάξεις και θα θαυμάσεις υπέροχα κτίσματα και ασβεστωμένες αυλές, θα κρυφακούσεις σιγανές συζητήσεις και γέλια και θα σε τραβήξουν από τη μύτη μυρωδιές και χρώματα λουλουδιών, γιασεμί, αγιόκλημα, γαρδένιες, γεράνια, βουκαμβίλιες αλλά και καλομαγειρεμένο φαγητό.

Για περαιτέρω επικοινωνία / πληροφορίες:  

Tel 22860 71993

Email info@krinaki.gr

 

Πηγή: skai.gr