Στη Νέα Ζηλανδία «ξέμειναν» από μπέρμπον! – Παρατηρούνται ελλείψεις και σε άλλα οινοπνευματώδη ποτά

Επί μήνες, οι λιανοπωλητές και ορισμένοι πιστοί πελάτες αγωνίζονταν να συμπληρώσουν τις προμήθειές τους. Οι χειρότερες ελλείψεις έπληξαν τα έτοιμα προς κατανάλωση (RTD) ποτά, ιδίως τα μείγματα μπέρμπον και κόλα, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα

Καθώς οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι καθυστερήσεις στη ναυτιλία γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο, η Νέα Ζηλανδία πλήττεται από την έλλειψη σε μπέρμπον, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian». «Είναι πραγματικά ένας πόνος», δήλωσε ο Neil, εργαζόμενος σε κατάστημα κάβας. «Υπάρχει έλλειψη μπέρμπον αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα από την Αμερική».

Μπέρμπον ή διαφορετικά το αμερικάνικο ουίσκι. Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη κομητεία του Kentucky, που «βαφτίστηκε» έτσι προς τιμήν της γαλλικής βασιλικής οικογένειας Βουρβόνων, οι οποίοι βοήθησαν τους επαναστάτες στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας από τους Άγγλους. Eκεί ο πάτερ Elijah Craig ξεκίνησε τον 18ο αιώνα να φτιάχνει ουίσκι από καλαμπόκι (αργότερα βέβαια αποδείχτηκε ότι ο ιερωμένος ζούσε στο Fayette της Virginia). 

Επί μήνες, οι λιανοπωλητές και ορισμένοι πιστοί πελάτες, αγωνίζονταν να συμπληρώσουν τις προμήθειές τους. Οι χειρότερες ελλείψεις έπληξαν τα έτοιμα προς κατανάλωση (RTD) ποτά, ιδίως τα μείγματα μπέρμπον και κόλα, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Νέα Ζηλανδία. «Τα Bourbon RTDs είναι σαν το ψωμί και το βούτυρό μας στην πραγματικότητα, αν πουλούσαμε ψωμί σε μια κάβα», ανέφερε ο Neil. «Είναι πολύ δημοφιλή εδώ».

Η έλλειψη επιβεβαιώθηκε από τον Brendon Lawry, τον διευθύνοντα σύμβουλο της αλυσίδας «Liquorland NZ», ο οποίος δήλωσε ότι οι προμηθευτές σε όλη τη χώρα αντιμετώπιζαν ελλείψεις σε μπέρμπον για την παραγωγή RTDs τους τελευταίους τέσσερις έως έξι μήνες, εν μέρει λόγω καθυστερήσεων στη ναυτιλία. «Ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα», σημείωσε. 

Σε διεθνές επίπεδο, οι ελλείψεις στη βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών υπάρχουν από το 2021, εν μέρει λόγω της κατανάλωσης περισσότερων αλκοολούχων ποτών από τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η «Diageo», η πολυεθνική εταιρεία ποτών που βρίσκεται πίσω από μάρκες ουίσκι όπως το Johnnie Walker και το Crown Royal, προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, ανέφερε η «Wall Street Journal». Πολλά οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να απαιτούν μήνες ή και χρόνια παλαίωσης πριν φτάσουν στις κάβες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ξαφνική κλιμάκωση της παραγωγής.

Ο Robert Brewer, διευθύνων σύμβουλος της «Spirits New Zealand» δήλωσε ότι η έλλειψη στη Νέα Ζηλανδία οφείλεται στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις μεταφορές, στην αυξανόμενη δημοτικότητα των αλκοολούχων ποτών και στη συμφόρηση στην αλυσίδα εφοδιασμού που προέρχεται από το Κεντάκι και το Τενεσί, όπου συνήθως παρασκευάζεται το μπέρμπον.

Κι ενώ η έλλειψη μπέρμπον έχει σημειωθεί σε εθνικό επίπεδο, δεν είναι το μόνο αλκοόλ που βρίσκεται υπό πίεση, καθώς η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα αρχίζει να προβληματίζει τους ζυθοποιούς μπύρας και τους κατασκευαστές RTD. Οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα αγωνίζονται να αποκτήσουν προσιτές προμήθειες διοξειδίου του άνθρακα, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ανθρακούχων ποτών, μιας σειράς προϊόντων διατροφής, αλλά και σε μπίρες. 

Ο Dylan Firth, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ζυθοποιών της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι οι μικρότερες βιοτεχνικές ζυθοποιίες επλήγησαν περισσότερο. Εκτός από τα ανθρακούχα ποτά, το CO2 χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κοτομπουκιών, οι οποίες έχουν τεκμηριωμένα λείψει από τα σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες. «Δεν νομίζω ότι η κατάσταση είναι ακόμα σε δεινή θέση», δήλωσε ο Firth. 

Πηγή: skai.gr