Πρωτιά για το κοκορέτσι στα πιο δημοφιλή πιάτα με εντόσθια

Στην πρώτη θέση με βαθμολογία 4,6 βρίσκεται το κοκορέτσι, στην 9η η μεγειρίτσα με 4,2 και στην 20ή με 4 τα φρυγαδέλια

Την πρώτη θέση στον κόσμο σε ότι αφορά τα πιάτα που φτιάχνονται από εντόσθια βρίσκεται το κοκορέτσι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tasteatlas.com, το οποίο παρουσίασε τα 50 κορυφαία πιάτα παγκοσμίως που φτιάχνονται από εντόσθια, τρία ελληνικά εδέσματα βρίσκονται μέσα στη λίστα, που προέκυψε από βαθμολόγηση του κοινού.

Όπως αναφέραμε, το κοκορέτσι με βαθμολογία 4,6 βρίσκεται στην πρώτη θέση, με το tasteatlas να αναφέρει: 

«Το κοκορέτσι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από εντόσθια αρνιού ή κατσικιού που κόβονται σε μικρά κομμάτια, καρυκευμένα με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, τα εντόσθια καλύπτονται με λίπος για να κρατήσουν τα κομμάτια στη θέση τους και σουβλίζονται πάνω στα κάρβουνα.

Παραδοσιακά καταναλώνεται ως ορεκτικό ή μεζές την Κυριακή του Πάσχα στην Ελλάδα. Αν και συνδέεται με το Πάσχα, συνήθως μπορεί να το βρει κανείς όλο το χρόνο σε όλη τη χώρα. Το κοκορέτσι είναι επίσης δημοφιλές σε όλα τα Βαλκάνια και το όνομα του πιάτου προέρχεται από την αλβανική λέξη kukurec, που σημαίνει πατσάς».

Στην 9η θέση η μαγειρίτσα

Την 9η θέση καταλαμβάνει η μαγειρίτσα με βαθμολογία 4,2 και το κείμενο να αναφέρει:

Η πρωτότυπη εκδοχή αυτής της κλασικής σούπας προέρχεται από την ελληνική πασχαλινή παράδοση στην οποία το ψητό αρνί σερβίρεται ως κύριο πιάτο κατά τη διάρκεια του εορταστικού γεύματος του Πάσχα. Τα ακατάλληλα για ψήσιμο μέρη του αρνιού, ενσωματώνονταν στη μαγειρίτσα και η σούπα τρώγεται συνήθως για να σπάσει τη Σαρακοστή.

Σήμερα κυκλοφορεί σε πολλές ποικιλίες που εξακολουθούν να παρασκευάζονται κυρίως με αρνί, εντόσθια αρνιού και λαχανικά. Όλα τα συστατικά δημιουργούν έναν γευστικό ζωμό στον οποίο προστίθεται αυγολέμονο και στη συνέχεια καρυκεύεται με διάφορα μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά. 

Στην 20ή θέση το φρυγαδέλι

Στη λίστα περιλαμβάνεται και τρίτο ελληνικό πιάτο, το φρυγαδέλι με βαθμολογία 4, για το οποίο η σελίδα αναφέρει:

Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο παρασκευάζεται με κομμάτια μοσχαρίσιου συκωτιού που είναι καρυκευμένα και τυλιγμένα σε λίπος αρνιού. Στη συνέχεια το συκώτι σουβλίζεται και ψήνεται στα κάρβουνα. Το φρυγαδέλι συνδέεται παραδοσιακά με τα νησιά του Ιονίου, δηλαδή τη Λευκάδα, και συνήθως το απολαμβάνουν ως ορεκτικό ή μεζέ που συνήθως συνοδεύεται με χυμό λεμονιού και χωριάτικο ψωμί στο πλάι».

Πηγή: skai.gr