Η συνταγή για την τέλεια κρέμα καραμελέ

Η υφή της βγαίνει βελούδινη και απαλή, ενώ τα αρώματα του πορτοκαλιού και της κανέλας θα μας σπάσουν τη μύτη.

Η κρέμα καραμελέ είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά σε όλο τον κόσμο. Κάποτε ήταν αγαπημένο επιδόρπιο στα καλά εστιατόρια, έπειτα πέρασε στην οικιακή σφαίρα. Έγινε σκόνη, μπήκε σε κουτί αλλά και σε κεσεδάκι -όπως η κρέμα βανίλιας και το ρυζόγαλο- και έχασε την αίγλη του επιδορπίου. Τι σχέση έχει όμως η έτοιμη με την αυθεντική κρέμα καραμελέ που φτιάχνεις εκ του μηδενός με φρέσκα υλικά; Κατά τη γνώμη μας, καμία. Αλλά αυτό θα σας αφήσουμε να το αποφασίσετε εσείς.

Η τέλεια υφή, ούτε λιπαρή ούτε γλυφή!

Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή που μας δίνει ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης και θα ανακαλύψετε μια γεύση από τα παλιά, αντάξια της φήμης της. Μια «έμπειρη» κρέμα καραμελέ με ωραία απαλή και βελούδινη υφή. Αντίθετα με πολλές κρέμες καραμελέ που είναι βαριές και λιπαρές και αφήνουν μια γλυφή αίσθηση, η συγκεκριμένη είναι δροσερή, ευχάριστη και ανάλαφρη στο στόμα. Αυτό οφείλεται στην ιδανική αναλογία γάλακτος και κρέμας γάλακτος. Το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από φρέσκο γάλα, ενώ η κρέμα χρησιμοποιείται σε πολύ μικρή αναλογία.

Απαραίτητο το ψήσιμο σε μπεν μαρί

Ένα άλλο μυστικό που χαρίζει στην κρέμα μια απαλή αίσθηση είναι ο τρόπος που την ψήνουμε. Πάντα η κρέμα καραμελέ πρέπει να ψήνεται σε μπεν μαρί. Αυτό τη βοηθάει να δέσει και να σταθεροποιηθεί σωστά και ομοιόμορφα, να μην κάνει ρωγμές στην επιφάνεια και να γίνει υπέροχα κρεμώδης και λεία.

Καραμέλα με πορτοκάλι και κανέλα – Σας θυμίζει κάτι;

Η γεύση της κρέμας καραμελέ είναι πρωτίστως αυτή της καραμέλας. Η γοητεία αυτού του γλυκού έγκειται ακριβώς σε αυτό: ότι μία κατά τα άλλα «παιδική» κρεμούλα χάνει την αθωότητά της, αφού η γαλατένια γεύση της υποχωρεί μπροστά στις έντονες, βαθιές και ελαφρώς πικρές νότες της καραμέλας. 

Αυτό που μας εκπλήσσει όμως σε αυτή την συνταγή είναι ότι ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης μάς προτείνει να προσθέσουμε κι άλλα αρώματα και συγκεκριμένα ξύλα κανέλας και ξύσμα πορτοκαλιού. Το αποτέλεσμα; Οι νότες του εσπεριδοειδούς «δροσίζουν» την καραμέλα, την κάνουν ακόμα πιο ανάλαφρη. Η κανέλα, από την άλλη, που είναι ίσως το πιο οικείο μας άρωμα στα γλυκά, της δίνει μια κόμφορτ αίσθηση. 

Μήπως όμως σας θυμίζει κάτι αυτός ο συνδυασμός αρωμάτων; Εσπεριδοειδή, καραμέλα και κανέλα, όλα μαζί; Μα φυσικά! Κάτι αντίστοιχο βρίσκουμε στην ισπανική κρέμα καταλάνα αλλά και στις γαλλικές Crêpes Suzette, που ποτίζονται με καραμέλα και γκραν μαρνιέ και σερβίρονται φλαμπέ. Δεν είναι τυχαίος ο συνειρμός… Ο σεφ μας αποκάλυψε ότι όντως από τις Crêpes Suzette του ήρθε η έμπνευση για την συνταγή που μας έδωσε. 

Ατομικές κρέμες ή μία μεγάλη;

Εμείς ψήσαμε μια μεγάλη κρέμα σε πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 20-21 εκ., που βγάζει έξι κομμάτια. Σε αυτή τη διάμετρο, η κρέμα βγαίνει αρκετά λεπτή. Αν δεν έχετε τέτοιο σκεύος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλική στρογγυλή φόρμα αντίστοιχης διαμέτρου, μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ ή ακόμα και φόρμα με τρύπα στη μέση, αλλά προσοχή! Δεν πρέπει να έχει αποσπώμενο πάτο γιατί θα εισχωρήσει νερό κατά το ψήσιμο σε μπεν μαρί. Μια άλλη επιλογή που έχετε είναι να ψήσετε σε ατομικά μεταλλικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ. Επειδή η κρέμα σε αυτά θα έχει μεγαλύτερο ύψος, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο. Πάντως η σωστή υφή της ψημένης κρέμας είναι να έχει δέσει μεν αλλά να είναι ελαφρώς τρεμουλιαστή στο κέντρο.

Αρκετά είπαμε, δεν μένει παρά να τη δοκιμάσετε στην πράξη. Είναι πάντως από τις πιο εύκολες κρέμες καραμελέ που έχουμε φτιάξει. Δεν έχει πολύωρες αναμονές και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.