Η μεσογειακή διατροφή έγινε ακόμα πιο «πράσινη» και αυτό είναι υπέροχο νέο

Τόσο η μεσογειακή όσο και η πράσινη μεσογειακή διατροφή μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία. Και οι δύο δίαιτες δίνουν έμφαση στις άπαχες πρωτεΐνες, έναντι των κόκκινων ή επεξεργασμένων κρεάτων

Για τη μεσογειακή διατροφή δεν χρειάζονται συστάσεις. Πρόσφατα, όμως, μια νέα, πιο φυτική εκδοχή αυτής της διατροφικής προσέγγισης, έχει απογειώσει τη μεσογειακή διατροφή. Και σύμφωνα με έρευνες, έχει οφέλη που μπορούν ενδεχομένως να κάνουν θαύματα για την υγεία μας, από τη λειτουργία εγκεφάλου μέχρι την υγεία της καρδιάς.

To know us better: Τι είναι η “πράσινη” μεσογειακή διατροφή

Τόσο η μεσογειακή όσο και η πράσινη μεσογειακή διατροφή μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία. Και οι δύο δίαιτες δίνουν έμφαση στις άπαχες πρωτεΐνες, όπως τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, έναντι των κόκκινων ή επεξεργασμένων κρεάτων. Αυτές οι δύο διατροφικές προσεγγίσεις αναδεικνύουν επίσης τα φρέσκα λαχανικά, τους ξηροί καρποί, τα φασόλια και το ελαιόλαδο, τα οποία ωφελούν σε μεγάλο βαθμό τόσο την καρδιά όσο και τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, η πράσινη Mεσογειακή διατροφή, αν και ακολουθεί τις αρχές της αρχικής μεσογειακής δίαιτας, χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό φυτικών τροφών. Επιπλέον προστίθεται ένα συμπλήρωμα Wolffia globosa, ενός υδρόβιου φυτού πλούσιου σε πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με έρευνες, η πιο φυτική εκδοχή της Μεσογειακής διατροφής μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη για τον εγκέφαλό μας – ειδικά καθώς γερνάμε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο American Journal of Clinical Nutrition, η πράσινη μεσογειακή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα αποτελεί μια από τις μακροβιότερες και μεγαλύτερες μελέτες μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου στον κόσμο.

Επιστημονικά δεδομένα

Κατά τη διάρκεια 18 μηνών, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion ηγήθηκαν μιας διεθνούς έρευνας που εξέτασε τις επιδράσεις της διατροφής στην ατροφία του εγκεφάλου, συναρτήσει της ηλικίας. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 284 συμμετέχοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τη διατροφή τους: η πρώτη ομάδα ακολουθούσε μια συμβατικά υγιεινή διατροφή, η δεύτερη ομάδα ήταν αυτή της Μεσογειακής διατροφής και η τρίτη και τελευταία ομάδα, ακολουθούσε την πράσινη Μεσογειακή διατροφή.

Στην τελευταία περίπτωση, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά ένα ρόφημα Wolffia globosa, έπιναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι και έτρωγαν περισσότερα φυτικά τρόφιμα παρά κρέας. Και οι τρεις ομάδες συμμετείχαν σε προγράμματα φυσικής δραστηριότητας με αερόβια άσκηση, και τους έγιναν μετρήσεις μαγνητικής τομογραφίας ολόκληρου του εγκεφάλου πριν και μετά τη δοκιμή.

Μετά από 18 έως 24 μήνες, οι ερευνητές είδαν δραματικές αλλαγές στις μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων. Παρατήρησαν ότι ο ρυθμός των δεικτών ατροφίας του εγκεφάλου – όπως η συρρίκνωση του ιππόκαμπου και η απώλεια εγκεφαλικού ιστού – επιταχυνόταν σημαντικά στα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα ήταν το όφελος της πράσινης μεσογειακής διατροφής. Ενώ η ατροφία του εγκεφάλου επιβραδύνθηκε και στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, η ομάδα της πράσινης μεσογειακής δίαιτας παρουσίασε ακόμη λιγότερη εγκεφαλική ατροφία. Επιπλέον, περιοχές του εγκεφάλου που τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα νευροεκφυλισμού με την ηλικία, όπως ο ιππόκαμπος, δεν είχαν επηρεαστεί τόσο.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη (ας σημειώσουμε ότι το αντίθετο, δηλαδή η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να αποτελεί προδιαβητική κατάσταση ή σύμπτωμα άλλων παθήσεων που χαρακτηρίζονται από ορμονική απορρύθμιση).

Το σημείο υπεροχής της πράσινης Μεσογειακής Διατροφής

Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η παλιά καλή μεσογειακή διατροφή είχε επίσης θετική επίδραση στην ατροφία του εγκεφάλου. Η πράσινη μεσογειακή δίαιτα απλώς είχε σημαντικότερο αντίκτυπο, επιβραδύνοντας πιο αισθητά τα σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου.

Ως σημείο υπεροχής της πράσινης Μεσογειακή διατροφής για τους γηράσκοντες εγκεφάλους αναδείχθηκε η επιπλέον εστίαση στα “πράσινα” τρόφιμα – συγκεκριμένα στα φυτά. Και ο λόγος είναι ότι ενώ η μειωμένη κατανάλωση κρέατος στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο, στην πραγματικότητα ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά μεταξύ συμβατικής και πράσινης Μεσογειακής διατροφής, είναι οι αυξημένες πολυφαινόλες. Και αυτές εντοπίζονται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Το συμπέρασμα

Αν και σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες και μελέτες για να εξάγουμε ένα ασφαλές πόρισμα, είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι το να βάλουμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα στο πιάτο μας είναι μια καλή μέθοδος για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή κατά την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, η προσθήκη τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει μια επιπλέον ασπίδα απέναντι σε νευρολογικές αλλαγές. Eat your veggies λοιπόν.

Πηγή: Savoir Ville