Φτιάξτε εύκολα ψωμάκια ciabatta χωρίς ζύμωμα - Θα το λατρέψουν τα παιδιά!

Εύκολη και πολυχρησιμοποιημένη, αυτή η συνταγή ψωμιού είναι η αγαπημένη στο σπίτι μας

Τραγανή κρούστα απ’ έξω και μαλακή ψίχα από μέσα. Ιδανικά για σάντουιτς, πρωινό ή βουτιές σε σάλτσες. Δεν χρειάζονται ζύμωμα ή μίξερ, απλά αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και περιμένουμε 18 ώρες.

Σχηματίζουμε μικρά ψωμάκια ή ένα μεγάλο ψωμί.

Υλικά:

  • 400γρ αλεύρι για ψωμί (τύπου 70% ιδανικά, το ζητάμε από τον φούρνο)
  • 100γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 360γρ νερό , περίπου 35°C
  • 1-2 κ.γ. αλάτι

Πώς το φτιάξεις:

  1. Σε ένα μεγάλο τάπερ ή μπολ. αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, με ένα πιρούνι ή αναδευτήρα, μέχρι να μην υπάρχει στεγνό αλεύρι. Σκεπάζουμε με καπάκι ή μεμβράνη και αφήνουμε για 18 ώρες σε σκιερό μέρος.
  2. Μετά από 18 ώρες, χτυπάμε την ζύμη να ξεφουσκώσει και να σπάσουν οι φουσκάλες. Αναποδογυρίζουμε στον πάγκο και με μια χούφτα ζαχαροπλαστικής κόβουμε σε 6 κομμάτια. Απλώνουμε μία πετσέτα και την πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι.
  3. Πάνω εκεί τοποθετούμε ένα ένα κομμάτι ζύμης, το διαμορφώνουμε με τη χούφτα ή τα χέρια μας. Πιάνουμε την πετσέτα και αναποδογυρίζουμε το ψωμάκι στο ταψί του φούρνου, έτσι ώστε να μείνει η μεριά με το πολύ αλεύρι πάνω. Το ταψί το έχουμε λαδώσει και πασπαλίσει με ψιλό σιμιγδάλι.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C πάνω κάτω πυρά για 25-30′.

*Το μπολ που θα φτιάξουμε τη ζύμη καλό θα είναι να έχει πολύ περιθώριο.

*Η ζύμη έχει αρκετή υγρασία, οπότε θα είναι δύσκολο να την χειριστούμε χωρίς χούφτα ζαχαροπλαστικής. *Όταν λαδώσουμε και πασπαλίσουμε με σιμιγδάλι το ταψί, το σιμιγδάλι που υπάρχει γύρω από τα ψωμάκια καίγεται. Σε κάποιους δεν αρέσει αυτή η μυρωδιά. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε λαδόκολλα. Η παρασκευή ψωμιού είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία με πολλές παραμέτρους να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό δεν έχουν το ίδιο ψωμί όλα τα αρτοποιεία. Παρόλα αυτά, το να φτιάξεις καλό ψωμί στο σπίτι δεν είναι και τόσο δύσκολο!

Πηγή: Savoir Ville