Χάος στην Τουρκία: Στα ύψη ο -επίσημος- πληθωρισμός, στο 21,31% - Yποβάθμιση προοπτικών από Fitch

Χάος επικρατεί στην Τουρκία, καθώς ο –επίσημος – πληθωρισμός ανήλθε το Νοέμβριο στο 21,31% σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία Turkstat. Το Νοέμβριο του 2019 ήταν 10,56%, δηλαδή έχει υπερδιπλασιαστεί. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πραγματικός πληθωρισμός υπερβαίνει το 40%, συμπιέζοντας δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών. 

O οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υποβάθμισε από ‘σταθερές’ σε ‘αρνητικές’ τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές τους 2017, καθιστώντας το κόστος ζωής πολύ δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες.

Πέφτει η λίρα

Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα συνεχίζει την κατακρήμνισή της. Στις 15,67 λίρες ισούται ένα ευρώ, ενώ στις 13,88 λίρες το δολάριο. 

Οι νέοι κλυδωνισμοί έρχονται μετά και την παραίτηση του τούρκου υπουργού Οικονομικών την Πέμπτη και την τοποθέτηση στη θέση του «εκλεκτού» του Ερντογάν, ο οποίος είναι επίσης οπαδός των χαμηλών επιτοκίων, πολιτική που οικονομολόγοι και αγορές κρίνουν αδιέξοδη. 
 

Πηγή: skai.gr