Τουρκία: Το παρασκήνιο της «καρατόμησης» του υπουργού Οικονομικών από τον Ερντογάν

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου Προέδρου και γι’ αυτό αρκετοί στην Άγκυρα κάνουν λόγο για «επιστροφή του γαμπρού».

Με συνοπτικές διαδικασίες αντικατέστησε ο Ταγίπ Ερντογάν τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν με φόντο το οικονομικό κραχ στην Τουρκία.

Το προεδρικό διάταγμα για την αντικατάσταση του Λουτφί Έλβαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δημοσιεύθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης ο Λουτφί Έλβαν διαφωνούσε κάθετα με την αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική μείωσης των επιτοκίων που ακολουθεί ο Ερντογάν για να … μειώσει τον πληθωρισμό, για την οποία προειδοποιούσε ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή.

Η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, είχε προαναγγελθεί εμμέσως από τον ίδιο τον Ερντογάν καθώς σε ομιλία του ανέφερε ότι δεν θα είναι συνοδοιπόρος με όσους δεν υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων. Μεγάλη συζήτηση έγινε στην Τουρκία για το πλάνο που έδειχνε τον Λουτφί Ελβάν να μην χειροκροτά τον Ερντογάν κατά την ομιλία του.

«Σε αυτόν τον αγώνα μας, σε αυτή την πορεία μας όσοι υποστηρίζουν τα επιτόκια,ας μη με παρεξηγήσουν. Εγώ δεν μπορώ να είμαι συνοδοιπόρος με αυτό που υποστηρίζει τα επιτόκια, δεν θα είμαι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ασχολείται με την κλωστοϋφαντουρία, είχε στο παρελθόν δικό του βενζινάδικο και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου Προέδρου και γι’ αυτό αρκετοί στην Τουρκία κάνουν λόγο για «επιστροφή του γαμπρού».

Πηγή: skai.gr