Τρομακτική πρόβλεψη της City για τον πληθωρισμό στη Βρετανία - Κόντρα Σούνακ-Τρας

Αντιπαράθεση Σούνακ-Τρας για τον πληθωρισμό εν μέσω νέας «τρομακτικής» πρόβλεψης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Για υποδαύλιση του «πληθωριστικού σπιράλ» με την οικονομική πολιτική που υπόσχεται κατηγόρησε τη Λιζ Τρας ο αντίπαλός της για την πρωθυπουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο Ρίσι Σούνακ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα έχει διαμορφωθεί πλέον στο 10,1%. Σημερινή ανάλυση της Citi διατυπώνει δε μία «τρομακτική» πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού σε «στρατοσφαιρικά επίπεδα», συγκεκριμένα στο 18,6% τον Ιανουάριο.

Η ανάλυση της Citi βασίζεται στην πρόβλεψη για δραματικές περαιτέρω αυξήσεις στο πλαφόν ετήσιων χρεώσεων για την κατανάλωση ενέργειας από τα βρετανικά νοικοκυριά, από 1.971 λίρες σήμερα σε 4.567 λίρες τον Ιανουάριο (και σε 5.816 λίρες τον Απρίλιο).

Το επιτελείο του μέχρι πρότινος Υπουργού Οικονομικών κ. Σούνακ προειδοποίησε ότι το κοκτέιλ άμεσης μείωσης φόρων και πρόσθετης βοήθειας προς νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που προτείνει η νυν Υπουργός Εξωτερικών θα θέσει τα δημόσια οικονομικά «σε σοβαρό κίνδυνο» και το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Λιζ Τρας πρότεινε ως μέθοδο αντιμετώπισης της κρίσης του κόστους διαβίωσης τη μείωση φόρων. Εσχάτως, ωστόσο, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο βοηθημάτων προς τους πολίτες.

Το επιτελείο του κ. Σούνακ κάλεσε τη Λιζ Τρας να επιλέξει και να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει τελικά να βοηθήσει τα νοικοκυριά, με τον ίδιο να επιμένει ότι για να μειωθούν οι φόροι θα πρέπει πρώτα να έχει χαλιναγωγηθεί ο καλπάζων πληθωρισμός.

Ο υποστηρικτής του κ. Σούνακ βουλευτής Κέβιν Χόλινρεϊκ δήλωσε το πρωί ότι η κα Τρας πρέπει να σταματήσει να υπόσχεται ένα «μαγικό δέντρο με λεφτά» και να επικεντρωθεί στο πώς θα βοηθήσει τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα. «Οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν στο δρόμο. Τόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα για ορισμένα νοικοκυριά», προειδοποίησε ο Βρετανός βουλευτής.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση για λογαριασμό των Times μεταξύ ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος διαπιστώνει πως θα προτιμούσαν - σε ποσοστό 49% - την παραμονή στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον. Αυτό το 49% είναι μεγαλύτερο από το συνδυαστικό ποσοστό προτίμησης που διατυπώνουν οι ερωτηθέντες για τον κ. Σούνακ (20%) και την κα Τρας (18%).

Σύμφωνα πάντως με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ των μελών του κόμματος, που ψηφίζουν για το/τη διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον, η κα Τρας έχει σαφέστατο προβάδισμα με 66% έναντι 34% του κ. Σούνακ.

Ο πιο γνωστός δημοσκόπος στη Βρετανία Τζον Κέρτις εκτίμησε ότι πλέον οι πιθανότητες νίκης του Ρίσι Σούνακ είναι μόλις 5%, κάτι που αποτυπώνεται και στην τεράστια διαφορά αποδόσεων στα γραφεία στοιχημάτων.

Η διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολή ή διαδικτυακά ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο νικητής και επόμενος Πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.