Βρετανία: Αυξήσεις - φωτιά πάνω από 5% στις τιμές των προϊόντων τον Αύγουστο

Οι τιμές νωπών τροφίμων είδαν αύξηση της τάξης του 10,5%, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2008.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στο 5,1% κινήθηκε ο μέσος όρος της μηνιαίας αύξησης των τιμών των προϊόντων στα καταστήματα στη Βρετανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Κοινοπραξία Βρετανικών Καταστημάτων Λιανικής και της εταιρείας ερευνών NielsenIQ.

Οι τιμές νωπών τροφίμων είδαν αύξηση της τάξης του 10,5%, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2008 και την τότε χρηματοπιστωτική κρίση.

Η αύξηση αυτή υπερκάλυψε τη μείωση της τάξης του 3,3% στις τιμές άλλων καταναλωτικών προϊόντων.

Τα στοιχεία ακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για αύξηση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 10,1%, δηλαδή υψηλό 40 ετών, καθώς και για νέες αυξήσεις της τάξης του 80% στους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά από τον Οκτώβριο.

Η πιο πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Επιχειρηματικών και Οικονομικών Μελετών για λογαριασμό της αλυσίδας σουπερμάρκετ Asda δείχνει ότι πλέον ένα στα πέντε βρετανικά νοικοκυριά υπολείπονται κατά 60 λίρες την εβδομάδα των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων, δηλαδή λογαριασμών ενέργειας, ενοικίου, μεταφορών και τροφίμων.

Οι καταναλωτές στρέφονται όλο και πιο πολύ σε εκπτωτικά καταστήματα, προτιμούν πλέον τα φθηνότερα προϊόντα με την ετικέτα των σουπερμάρκετ αντί για τις πιο γνωστές και πιο ακριβές μάρκες προϊόντων και κόβουν μη αναγκαία έξοδα όπως συνδρομές και τυχερά παιχνίδια. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Barclaycard, επιχειρούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο για εξοικονόμηση στο κόστος των καυσίμων.

Εξάλλου, οι δαπάνες με πιστωτική κάρτα αυξήθηκαν κατά 13% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, στη μεγαλύτερη αύξηση για έναν μήνα εδώ και 17 χρόνια. Συνολικά υπολογίζεται ότι οι Βρετανοί θα δανειστούν 100 δισεκατομμύρια λίρες από τις πιστωτικές τους κάρτες για να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή ακρίβεια, καλούμενοι βέβαια αργότερα να αποπληρώσουν το πόσο αυτό με τόκο.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο πιεστική για τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς πολύ παραπάνω από την πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας για πληθωρισμό στο 13% έως το τέλος του έτους, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs έκανε λόγο για κορύφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 22,4% αν δεν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.