Ομαδική αγωγή εργαζομένων στο Twitter - Επιχειρούν να «μπλοκάρουν» τις μαζικές απολύσεις του Μασκ

Η ομαδική αγωγή, η οποία κατατέθηκε από άγνωστο αριθμό εργαζομένων στο Twitter, αναφέρει ότι η εταιρεία προχωρά σε απολύσεις χωρίς ικανό χρόνο ειδοποίησης κατά παράβαση τόσο του ομοσπονδιακού, όσο και του πολιτειακού νόμου

Ομαδική αγωγή κατά της προσπάθειας του Ίλον Μασκ να απολύσει χιλιάδες εργαζομένους, κατέθεσαν την Πέμπτη εργαζόμενοι στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Αναμένεται να απολυθεί το 50% των περίπου 7.500 εργαζομένων της εταιρείας, σύμφωνα με εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα που διέρρευσε.

Η ομαδική αγωγή, η οποία κατατέθηκε από άγνωστο αριθμό εργαζομένων στο Twitter, αναφέρει ότι η εταιρεία προχωρά σε απολύσεις χωρίς ικανό χρόνο ειδοποίησης κατά παράβαση τόσο του ομοσπονδιακού, όσο και του πολιτειακού νόμου (Καλιφόρνια). 

Κατατέθηκε αφότου ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Ίλον Μασκ, ανακοίνωσε σχέδια για περικοπές θέσεων εργασίας για να μειώσει το κόστος στην εταιρεία, την οποία εξαγόρασε την περασμένη εβδομάδα αντί 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο ομοσπονδιακός νόμος περί αναπροσαρμογής και επανακατάρτισης των εργαζομένων (WARN) περιορίζει τις μεγάλες εταιρείες από το να πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις χωρίς να έχουν προηγηθεί τουλάχιστον 60 ημέρες προειδοποίησης. 

Στην αγωγή οι εργαζόμενοι ζητούν από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή που να απαιτεί από το Twitter να υπακούσει στον νόμο WARN, και να περιορίζει την εταιρεία από το να ζητά από τους υπαλλήλους να υπογράφουν έγγραφα βάσει των οποίων παραιτούνται από τα νόμιμα δικαιώματά τους.

«Καταθέσαμε αυτήν τη αγωγή απόψε σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούμε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να απολέσουν τα δικαιώματά τους και ότι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», δήλωσε στο Bloomberg η δικηγόρος που υπέβαλε την καταγγελία, Σάνον  Λις Ρίορνταν. 

Η δικηγόρος έχει ιστορικό κατά του Ίλον Μασκ: μήνυσε την Tesla Inc. για παρόμοιες αξιώσεις τον Ιούνιο, όταν η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων την οποία συνίδρυσε ο Μασκ απέλυσε περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο μεγιστάνας «επαναλαμβάνει την ίδια τακτική με την Tesla», διερωτώμενη αν θα συνεχίσει να «υποτιμά τους νόμους αυτής της χώρας» που προστατεύουν τους εργαζόμενους. 

Έως στιγμής το Twitter δεν έχει σχολιάσει την ομαδική αγωγή. 
 

Πηγή: skai.gr