Κλείσιμο

Γερμανικός Τύπος: Ο αγωγός EastMed θα εξασφάλιζε την Ευρώπη, αλλά η Τουρκία αντιδρά - Χάρτης

Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed και η σημασία του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post 

Στην ελληνοϊταλική συνεργασία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post

«EastMed είναι το όνομα του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντικαταστήσει τις προμήθειες από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom» τονίζεται. 

«Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία μέσω Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Κύπρος θα τροφοδοτούσαν με αέριο, από τις περιοχές παραγωγής τους, το ευρωπαϊκό δίκτυο. Μελέτες αναφέρουν ότι τα υπάρχοντα κοιτάσματα φυσικού αερίου αλλά και αυτά που εικάζεται ότι υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο, ανέρχονται σε περίπου 8.500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό θα ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για περίπου 20 χρόνια» σημειώνει η RP.

EastMed


«Η διαχείριση του έργου ανήκει στην θυγατρική της ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχει ισομερώς η ιταλική Edison… Ωστόσο, η Τουρκία θα μπορούσε να εμποδίσει το έργο. Ο αγωγός θα πρέπει να διασχίσει μια θαλάσσια περιοχή που η Άγκυρα διατείνεται ότι είναι δική της οικονομική ζώνη. Πίσω από τις αντιρρήσεις όμως κρύβεται το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να κάνει τη χώρα του διάδρομο για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα γίνεται, εξ ορισμού, το λογικό σημείο εισόδου για την ενέργεια που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική» υπογράμμισε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Nίκος Δένδιας μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη «Πολιτικές της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο: Ενέργεια και Ασφάλεια» που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Ζαν Μονέ του ΕΚΠΑ.

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω μια βασική πτυχή αυτών των έργων. Εφαρμόζονται με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Euro-Asia Interconnector θα ακολουθήσει την πορεία του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου East Med. Το Euro-Africa Interconnector θα εκμεταλλευτεί τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Είναι σταθερή δέσμευσή μας ότι για να ενισχύσουμε την ενεργειακή συνεργασία και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να τηρούμε αυτούς τους βασικούς κανόνες» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. 

DW - skai.gr