Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε «κίνητρα» ώστε οι Τούρκοι να αφήσουν το χρυσό για λίρες…

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα δώσει «κίνητρα» για να ενθαρρύνει τους πολίτες να στραφούν από τις καταθέσεις σε χρυσό στις καταθέσεις σε λίρες, παρότι η λίρα χάνει διαρκώς την αξία της...

Η κίνηση είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη στήριξη του τουρκικού νομίσματος. Η τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αποφάσισε να «παρέχει κίνητρα στους κατόχους κεφαλαίων καταθέσεων και συμμετοχών σε περίπτωση που μετατρέψουν τις καταθέσεις χρυσού και τα κεφάλαια συμμετοχών τους σε λογαριασμούς προθεσμιακών κατάθεσεων σε τουρκικές λίρες».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ένα δολάριο υπερέβαινε τις 12 λίρες, ενώ το ευρώ προσέγγιζε τις 14 λίρες. 

Η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε πρόσφατα έναν νέο μηχανισμό για την αποζημίωση όσων έχουν καταθέσεις σε λίρα από τις διακυμάνσεις ξένων νομισμάτων. Τα νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία θα είναι διαθέσιμα για φυσικά πρόσωπα που έχουν καταθέσεις σε λίρες, διάρκειας τριών, έξι, εννέα ή 12 μηνών. Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, εάν η απόδοση παραμείνει κάτω από τη συναλλαγματική ισοτιμία, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πληρώσει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποταμιεύσεων σε λίρες και των ισοδύναμων καταθέσεων σε δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές, το συνολικό ποσό σε καταθέσεις χρυσού ανέρχεται σήμερα σε 270 δισεκατομμύρια λίρες (22,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ το ποσό για προθεσμιακούς λογαριασμούς με διάρκεια τριών μηνών είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια λίρες (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια). 
 

Πηγή: anadolu.com